Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Günaydın Sayın Bakan(lık)!

Cinsel gücü arttırdığı ileri sürülen Tigra isimli ilaca, bitkisel kökenli olduğu için Tarım Bakanlığı tarafından ithalat izni verilmesi Sağlık Bakanlığı’nı kızdırmış. Sağlık Bakanı Sayın M.Güven Karahan ‘ilacı alan kişinin başına istenmeyen bir komplikasyon gelirse, uğraşsın o zaman Tarım Bakanlığı. Tarım Bakanlığı’nın ilacın yararı ya da zaararını kontrol edecek bir ekibi var mı?’ demiş. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü de ne için izin verildiğini araştırıyormuş. Bu haber ajanslardan geldiğinde, aklıma ilk gelen kelimeler, yazının başlığında okuduklarınız oldu, ‘Günaydın Sayın Bakan’. Şu anda görevde bulunan Sağlık Bakanı, henüz çok kısa bir süredir görevde olduğu için, sadece hizmette devamlılık kuralı nedeniyle şahsi olarak değil, Sağlık Bakanı kimliğiyle bu sözlerimin muhatabı.

Eğer bir konuda bir kaos yaratılmışsa, birileri bu kaostan yararlandığında suçlu olan kaostan yararlanan mıdır, yoksa kaosun oluşmasına yol açan mı? Sizin düşüncenizi bilmem ama bence, kaosun oluşmasına yol açan ya da kaldırılması için gerekeni yapmayan sorumludur.Sağlık Bakanlığı ne yaptı ya da yapması gerektiği halde yapmadı da kaos nedeni oldu, diye sorarsanız, yazının geri kalan kısmını okumanızı tavsiye ederim. Özellikle Amerika’dan gelen vitamin merakı, Uzak Doğu ve Kafkasya kökenli ‘Alternatif Tıp’ uygulamaları, yeni icad edilen cihazlara ilgi, son yıllarda sağlık alanında ürkütücü boyutlarda bir kaosa neden oldu. Çoğu lazerli bir çok cihazla kozmetik, estetik ve sağlık amaçlı uygulamalar yapılıyor. Çin’den, Hindistan’dan, Kafkaslar ya da Orta Asya’dan ithal edilen Alternatif tedavi yöntemleri hastalar uygulanıyor. Bunlar ne bir izine ne de denetime tabi. Bunları uygulayanların doktor olması da yetmez. Eğer uygulanan bir tedavi yöntemiyse, bunun ne derecede geçerli olduğu ve uygulayacak doktorun ne kadar yetkin olduğu denetlenmeli ve bu uygulamalar sertifikaya bağlanmalıdır.

Aynı şey cihazlar için de geçerli. Çok önemli etkileri olan cihazların yanısıra, göz boyamaktan öte bir işe yaramayan cihazlar da var. Ayrıca bu cihazları kimlerin kullandığı da önemli. Ustasının elinde mucizeler yaratabilen bir cihaz, yanlış kullanıldığında sakatlığa ya da ölüme bile yol açabilir. Nasıl ki her ilaç piyasaya çıkmadan bakanlıktan ruhsat almak zorundaysa, kullanılması düşünülen her cihaz için böyle bir izin ve cihazı kullanacak kişilerin de o cihaz için yetkin olduğunu gösteren sertifika alması gerekmelidir. Vitamin ve gıda takviyesi adı altında satılan ilaçlarla ilgili söyleyeceklerim yarına kaldı.

Devam edecek



Yazarın Tüm Yazıları