Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Biyonik kulak takılabilir mi?

A. KALAY / ANKARA

Doğuştan sağır ve dilsiz olan oğlunuza, ‘biyonik kulak’ olarak adlandırılan cihazın takılıp takılamayacağına karar verilebilmesi için oğlunuzun bazı testlere tabi tutulması gerekiyor. Bu cihaz mikrofonu ile aldığı sesleri özel frekanslara cevirip beyne giden işitme sinirine aktarıyor. Bu cihazın takılabilmesi için bu sistemde herhangi bir sorun bulunmadığının belirlenmesi gerekiyor. Cihaz takıldıktan sonra gelen seslerin algılanması için bir eğitim süresinin geçmesi gerekiyor. Bunu, yeni doğan bir bebeğin, gelen sesleri anlaması ve konuşmaya başlaması için geçen süreye benzetmek yanlış olmaz. Bilimsel adı koklear implant olan biyonik kulak uygulaması birçok merkezde yapılıyor. Size yakın tıp fakültesi hastanelerinden birinin kulak boğaz ve burun hastalıkları bölümüne de başvurarak bilgi alabilirsiniz.

Kemiklerim zayıflamış

B. GÖKER / İSTANBUL

Kadınlar menopoza girdikten sonra değişen hormon yapısına bağlı olarak vücudunda da bazı değişmeler ortaya çıkar. Tıpta osteoporoz olarak adlandırılan kemiklerin zayıflaması da bu olumsuz değişiklerden biridir. Önlenmesi için menopozda hormon takviyesi, kemik yoğunluğunu koruyan ilaçların ve kalsiyum içeren gıdaların kullanılması gerekebilir. Menopoza giren her kadının kemiklerinin, kırık nedeni olabilecek kadar zayıflaması şart değildir. Kemik yapısı, beslenme alışkanlıkları, hareket temposu, güneşe maruz kalma oranı gibi birçok faktör, bu durumu etkiler. Kemik yapısının, tedaviyi gerektirir durumda olup olmadığı, kemik yoğunluğunun özel cihazlarla ölçülmesi yöntemiyle belirlenir.

Sizin kemik yoğunluğunuzun ölçümünde, kemiklerinizin ileri derecede zayıflamış olduğu görülmüş. Rahim sorunu nedeniyle hormon da kullanılamadığı için, mecburen diğer osteoporoz ilaçları yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bu tedavilerin yıllar boyu devam etmesi gerekiyor. Birkaç ay ilaç kullanıp kesin bir sonuç almanız mümkün değil. Kemiklerinizi gençlikte olduğu gibi güçlü bir hale getirmek değilse bile, zayıflamanın durdurulması bile önemli bir başarı sayılır. Kullandığınız ilaçların yanı sıra hafif egzersizler yapmanızın ve fırsat oldukça bol bol güneşlenmenin de yararı olacaktır. İlaçlar bilinçli kullanıldığında herhangi bir yan etki yapmaz. Doktorunuzun kontrolünden ayrılmayın, vücudun ihtiyacına göre ilaç programlarını düzenleyecektir.



Yazarın Tüm Yazıları