Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Gençlerde şeker hastalığı

M. U. / Ankara

Yirmili yaşlar gibi çok genç bir dönemde başlayan şeker hastalığı, genellikle tıp dilinde Tip 1 diabet olarak adlandırılır. Juvenil diabet olarak da anılan bu hastalıkta vücudun kendi insülinini yeterli miktarda üretme yeteneği bulunmaz. Bu nedenle mutlaka dışarıdan insülin kullanılması gerekir. Sizde uygun tedaviye geçilmesinde gecikildiği için, şeker hastalığının kontrol altında tutulmadığı zamanlarda ortaya çıkabilen sorunlar belirmeye başlamış.

Tip 1 diabet, çok daha titiz takibi gerektirir. İnsülin dozları çok iyi belirlenmeli, iğne yapılan yerler sürekli değiştirilmeli, ilacın tazeliği ve saklama koşulları sıkı kontrol edilmeli, hastalığın neden olabileceği ek sorunlar belirli aralıklarla kontnol edilmeli, yemek miktarları ve saatlerine titizlikle uyulmalı. Sizin kemik sorunlarınız ve gözünüzde katarakt da bulunduğu için, paratiroid bezleriniz açısından da kontrol olmanızı tavsiye ediyorum. Bu açıdan Ankara'daki tıp fakültelerinden birinin endokrinoloji bölümüne başvurmanız yararlı olacaktır.

Acil ameliyat gerekir

A. Eren / İstanbul

Annenizde safra taşıyla birlikte pankreatit de bulunması, safra kesesi taşlarından birinin safra kanalına girerek, pankreas ve safra kesesi salgılarının ortak bağırsağa döküldüğü kısmı tıkadığını düşündürür. Bağırsağa akamayan pankreas salgısı, organın içinde birikerek iltihaplanmaya neden olur. Bu tıkanıklık giderildikten sonra pankreas düzelecektir. Ameliyatı vakit kaybetmeden yaptırmanızı tavsiye ederim.

Gözümde kayma var

Ayşe Mutlu \ Almanya

Göz kayması, gözün hareketlerini sağlayan kaslar arasındaki uyumsuzluğa bağlı olabileceği gibi, gözde kırma kusuru bulunması halinde kayma olabilir. Kaslara ait sorunlar, ameliyat ile düzeltilebilir. Gözde kırma kusuru varsa, bunun çaresi gözlük takmaktır. Ameliyat geçirdikten sonra da kayma olduğu için size gözlük de verilmiş. Kaymayı ikinci bir ameliyatla düzeltseniz bile, gözdeki kırma kusuru net görmenizi engellediği için gözlük takmanız gerekecek. Eğer gözlük takmak istemiyorsanız, kontakt lens de kullanabilirsiniz. Bunun için de göz doktoruna başvurmalısınız.



Yazarın Tüm Yazıları