Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Böyle epilepsi olur mu?

Ayla / Almanya

Gittiğiniz nöroloğun yaptığı tetkiklerden sonra temporallop epilepsisi teşhisi koyduğunu belirtiyorsunuz. Şimdiye kadar hiç bayılmadığınızı belirterek, teşhis konusundaki kaygılarınızı belirtiyorsunuz. Epilepsi, normal koşullarda belirli bir denge içinde akan elektriksel uyarıların, beyin dokusundaki hasar sonucu, bir anlamda kısa devre yaparak normal dışı bir faaliyet göstermesidir. Oluşan normal dışı elektrik faaliyeti beyinde hangi merkezleri ilgilendirirse o merkezin kumanda ettiği görevlerle ilgili sorunlar ortaya çıkar. Halk arasında bilinen sara krizi, tıp dilinde grand mal olarak adlandırılan büyük nöbettir. Beyinde yaygın olduğu için, hasta kendini bilmez bir halde çırpınır. Sizin, temporal lob olarak adlandırılan, beynin yan kısımlarında sorununuz var. Nöbet yaygın olmadığı için bayılma olmuyor. Epilepsi, zor doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması, düşme çarpma gibi olaylarla beyinde zedelenme olması, bebeklikte geçirilen yüksek ateşli havale nöbetleri, menenjit ve ensefalit gibi beyin zarının ya da beynin iltihaplanması gibi olaylara bağlı olarak oluşabilen bir sorundur. Bebeğiniz için endişelenmeyin.

Kan tetkiki yaptırmalısınız

Sami / Antalya

Gönderdiğiniz tahlil sonuçlarını inceledim. Dokturunuzun bunları niçin yaptırdığı, yani herhangi bir şikayetinizin bulunup bulunmadığı gibi belirtiler vermemişsiniz. Sadece bazı tahlil sonuçlarına bakıp size teşhis koymak doğru değil. Tahlil sonuçlarınız bir çeşit kan hastalığı olan, Akdeniz Anemisi’nin taşıyıcı tipini düşündürüyor. Bunun için daha başka tetkiklere de ihtiyaç var. Özellikle kan hastalıkları konusunda uzman olan bir doktora başvurmanızda yarar var.

Ameliyat gerekir mi?

B. D. / İstanbul

Penisinizde şekil bozukluğu olduğundan bahsediyor, bunun nasıl ameliyat edilebileceği, kaça malolacağı gibi sorular soruyorsunuz. Öncelikle penisinizde ne gibi bir sorun olduğundan bahsetmemişsiniz. Bunları bilmeden ameliyat önermenin ya da fiyat tahmininde bulunmanın mümkün olamayacağını sanırım siz de kabul edersiniz. Sizin, bir üroloji uzmanına başvurarak bahsettiğiniz olayın ne olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Eğer gerçekten bir sorun varsa, doktor size tedavi yollarını da gösterecektir.



Yazarın Tüm Yazıları