Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Çarpıntı atakları olabilir

K. Kızılsu / Ankara

Gönderdiğiniz tahlil fotokopilerinin incelenmesinde açlıktaki kan şekeri rakamlarının normalin üzerinde olduğu görülüyor. Bu nedenle sizin ‘gizli şeker’den değil, ‘şeker hastalığı’ndan bahsetmeniz gerekiyor. Gizli şeker tanımı, açlıkta yapılan kan tahlillerinin normal sınırlar içinde sonuç vermesi, buna karşılık toklukta ve özellikle karbonhidrat alımından sonra yapılan tahlillerde kan şekeri düzeyinin aşırı yükselmesi durumudur. Bu açıdan sizin perhizlerinizi daha ciddiye almanızı öneriyorum.

Grip aşısı olduktan sonra her hafta gribe yakalandığınızdan bahsedip bunun nedenini sormuşsunuz, eğer köşemi sürekli okuyorsanız grip ile soğuk algınlığı, nezle, anjin, bronşit gibi hastalıkların farklı olduğundan bahsettiğimi hatırlarsınız. Bir insan aşı olmasa da her hafta gribe yakalanması söz konusu değildir. Salgın yapan gribe yakalanıldığında vücutta bağışıklık oluşur ve o salgında bir daha hastalanmak söz konusu olmaz. Siz sık sık soğukalgınlığı ve nezle gibi kış mevsiminde rastlanılan hastalıklara yakalanıyor olmalısınız. Grip aşısı bunlara karşı korumadığı için, başkaca önlemler almalısınız. Diğer hastalığınız olan Wolf-Parkinson-White Sendromu, kalbin elektriksel yapısına bağlı olarak taşikardi ataklarının ortaya çıkmasıdır. Taşikardi atakları sırasında, kalbin atım sayısı birden bire çok yüksek rakamlara çıkar. Kalbinde başkaca bir sorunu olmayan kişilerde bu ataklar genellikle tehlikeli olmamakla birlikte, damar sertliği gibi bir nedenle koroner kalp hastalığı oluşmuş bir hastada, taşikardi atağı sırasında kalbin beslenmesi bozulacağı için tehlikeler belirmeye başlayabilir. Bu nedenle hastaların iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Taşikardi ataklarını önlemede en geçerli yol, kalbin elektriksel yapısını ayrıntılı bir şekilde inceledikten sonra, bir anlamda ‘kısa devre’ yaparak çarpıntı oluşmasına neden olan yolun kapatılmasıdır. Tıp dilinde ablasyon olarak adlandırılan bu yöntemin yapılıp yapılmayacağına kardiyoloji merkezlerinde yapılacak incelemelerden sonra karar verilmelidir.

Spastik kolon diye adlandırılan ve kalınbağırsakta kasılmalar sonucu oluşan kabızlıkların tedavisinde, müshil kullanılması çok doğru değildir. Buradaki sorun bağırsakların hareketinin bozukluğu olduğu için, bu hareketlerin düzenlenmesiyle kabızlık da ortadan kalkacaktır. Sindirim sistemi hareketlerini düzenleyici çok ilaç var. Doktorunuzla görüşüp bunlardan birini size önermesini isteyebilirsiniz.






 








Yazarın Tüm Yazıları