Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Göğüs uçlarım içe çekik

F. K. / ANKARA

Meme başlarının yapısı bazen farklılıklar gösterebilir. Başların içe çekik durumda olması, sıklıkla görülebilen bir durumdur. Herhangi bir hastalık olmadığı için endişe etmeye gerek yok. Başların iyice içeriye gömük olduğu durumda, bazen emzirme güçlükleri ortaya çıkabilir. Annenin sütü olmasına rağmen, bebek emmekte güçlük çekebilir. Böyle hallerde, sütün aletle çekilmesi ve biberonla bebeğe verilmesi yoluna gidilir. Mektubunuzda bunun dışında, meme başlarından bazen akıntı geldiğinden bahsediyorsunuz. Bu belirti, genellikle süt salgılatıcı hormon olan prolaktinin fazlalığında görülür. Bunun aydınlatılması çok kolay, bir laboratuvara başvurarak kandaki prolaktin düzeyinin ölçülmesini isteyin. Emzirme hallerinin dışında, kandaki prolaktin düzeyi normal sınırlar içinde olmalıdır. Eğer sizin prolaktin düzeyiniz normalin üzerinde bulunursa, bir doktora başvurarak onun önereceği ilaçları kullanmalısınız.

Mide hastaları ne yiyemezler?

N. ÖZDEMİR / İSTANBUL

Özellikle 70’li yıllardan itibaren, Tagamet’in öncü olduğu güçlü mide ilaçlarıyla mide hastalarının şikayetleri büyük ölçüde kontrol edilebilir hale gelmiştir. Bu nedenle hastalar eskisi kadar perhize dikkat etmiyorlar. Ancak bilinen bir şey var ki, kendisi asit yapıda olan ya da midede asit salgısını arttıran gıdalar mide sorunu olanlarda, sorunu arttırıcı yönde etki gösterirler. Size bu tür gıdalar konusunda biraz bilgi vermeye çalışayım. Limon-portakal gibi narenciyeler ve bunların suları, turşu ve sirke asit yapıda gıdalar, çay, kahve ve kolalı içecekler gibi kafein içeren maddeler, çok yağlı ve çok salçalı yemekler, yağda kızarmış gıdalar, çiğ sebze, muz dışında meyve ve salatalar, et suları, kepekli ekmekler, bulgur mide sorunu olanlara uygun değildir.

Buna karşılık, ızgara veya haşlama et, tavuk, balık (haşlama suları kullanılmayacak), az yağlı ya da tercihen yağsız olarak hazırlanmış pirinç pilavı ya da makarna, kızartma olmamak şartıyla patates, az yağlı ve salçasız olmak şartıyla sıcak veya zeytinyağlı sebze yemekleri, et suyu kullanmamak şartıyla çorbalar, az şekerli olmak şartıyla kompostolar, tercihen bayatlamış ya da hafifçe kızartılmış beyaz ekmek mide hastaları açısından uygun gıdalardır.

Ülser hastalarında süt kullanımı, uzun yıllar boyunca bir kurtarıcı gibi görülmekle birlikte son yıllarda, sorunları arttırdığının görülmesi nedeniyle mide hastalarına genellikle önerilmemektedir.



Yazarın Tüm Yazıları