Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Pap test nerede yapılıyor?

B. Bahar / İstanbul

Rahim kanserinin erken teşhisinde kullanılan ve ayrıntılı bilgilerini bir süre önce yayınladığım PAP test, hemen tüm hastanelerde yapılmaktadır. Hatta kadın hastalıkları uzmanlarının muayenehanelerinde de örnek alınıp sito-patoloji laboratuvarlarına gönderilerek tahlil yapılabilmektedir. Sizin gittiğiniz hastanede de bu tahlilin yapıldığını biliyorum. Sanıyorum danıştığınız kişi söz konusu tahlilin bu adını bilmiyor. Tüm dünyada PAP test olarak adlandırılmasının nedeni, bu yöntemi bulan hekim Papanicolau’nun adından dolayıdır. Son yıllardaki, isimleri kısaltma modası nedeniyle kısaca PAP test deniliyor. Ülkemizde bazı merkezlerde ‘vajinal smear’ olarak da adlandırılabiliyor. Tahlili yaptırmak istediğiniz merkeze, bir kez de bu adıyla sorabilirsiniz.

Hormon tedavisi riskli mi?

Rumuz: Selin / Almanya

Hormon üretiminde gen teknolojisinin kullanılması, bu tedavi sonucunda oluşabilecek çocuğun genlerini etkilemez. Çocuk sizin yumurta hücrenizle, eşinizin sperm hücrelerindeki genlerle oluşur. Kullandığınız hormonun hangi teknikle üretilmiş olması sizi düşündürmesin. Tiroid bezinizin normalden az çalışıyor olması da üreme fonksiyonunuzu etkileyebilir. Ayrıca oluşacak bebeğin sağlığı açısından da sorunlar yaratabilir. Bu nedenle tiroid tedavinizi aksatmadan sürdürmeniz gerekir.

Öte yandan gebelik oluşması için yapılacak tıbbi yardımlardan hangisinin sizin için daha uygun olduğunu, tetkiklerinizi yapan uzman kararlaştırmalı. Bu konuyu doktorunuzla ayrıntılı olarak görüşmenizin daha uygun olacağı kanısındayım.

Kan grubu ne olmalı?

G. A. H. / İstanbul

Kan gruplarının tesbiti sırasında, ne yazık ki zaman zaman hatalar yapılabiliyor. Bu nedenle anne, baba ve çocukların kan grupları arasındaki kalıtım kurallarını inceleyip karar vermeden önce kan grubu tesbitinin doğru olarak yapıldığına emin olmak gerekir. Sizin ve çocuklarınızın kan grupları dikkate alındığında annelerinin kanının, A veya O grubu, Rh faktörünün ise pozitif olması gerekiyor.






 








Yazarın Tüm Yazıları