Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kalp kapağı bozuklukları

E. Kara / İstanbul

Kalp, iki kulakçık ve iki de karıncık olmak üzere 4 bölümden oluşur. Ayrıca bu bölümlere giren ve çıkan damarlar da vardır. Kalbin pompalama görevini yapabilmesi için, bu bölümler arasında ve ana atardamarların başlangıçlarında, başlıca 4 kapak bulunur.

Bu kapaklarda bozukluk olursa, ya darlık oluştuğu için kanın geçişinde güçlük yaratır ya da iyi kapanamadığı için, kapanması gereken zamanda kanın geri kaçmasına neden olur. Her iki durumda da kalbin pompalaması gereken kan miktarı azalır. Bu durumda kalp, vücudun ihtiyacını karşılamak için daha fazla çalışacaktır. Hasta, bu durumu çarpıntı halinde hisseder. Özellikle bedensel faaliyetin arttığı sıralarda, vücudun artan kan ihtiyacını karşılamak için kalp daha da fazla çalışır. Hasta bu sırada kalp atışlarının iyice arttığını ve nefes nefese kaldığını ifade eder.

Kalp kapağı hastalıklarının tedavisinde kesin olan tek yol ameliyattır. Yapılan ameliyatla kapağın tamiri mümkünse, bu yapılır, değilse yerine yapay bir kapak takılır. Ancak, kapak sorunu olan her hasta da ameliyat edilmez. Kapaktaki hasar azsa ve hastanın günlük yaşantısını sürdürmesini engellemiyorsa, hasta ameliyat edilemeyebilir. Takip altında tutulan hastanın kalp yetersizliğine gidiş eğilimi varsa ve günlük yaşantısını sürdürmekte güçlük çekiyorsa, ameliyat o zaman yapılabilir.

Kateter denilen tetkik yönteminde, kol ya da bacak damarından içeri sokulan özel yapılı ince borucuklar yardımıyla kalbin değişik bölümlerinden kan örnekleri alınarak, içerindeki basınçlar ölçülerek ya da içeri özel boya maddeleri verip kalbin röntgenlerini çekerek, kalbin durumu ve arızaları hakkında çok ayrıntılı bilgi almak mümkün olabilmektedir. Ameliyat kararından önce genellikle bu tetkik yapılarak, kalbin durumu hakkında ayrıntılı bilgi elde edilmek istenir.

Kalp kapaklarındaki bozukluk, sizin kapasitenizi sınırladığına göre ameliyat olmanızda yarar var. Ameliyatı ertelemeniz, kalbin yorulması ve büyümesi gibi bazı durumlara yol açar ki, bu da ameliyattan elde edilecek faydayı azalttığı gibi, ameliyat riskini de arttıracaktır.

Öte yandan, ileride hamile kalıp doğum yapmaya kalkıştığınız takdirde, kalbin yükü çok artacağı için, gerek sizin ve gerekse bebeğin sağlığı açısından risk oluşturacaktır. Bu nedenle şimdiden tedavi olmanız daha yararlı.






 








Yazarın Tüm Yazıları