Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Ödem niye olur?

B. Aşan / İstanbul

Tıp dilinde ödem olarak tanımlanan durum, dokuların arasına sıvı birikmesine bağlıdır. Normal koşullarda damar içinde bulunması gereken sıvı damar dışına sızarsa, yer çekiminin etkisiyle vücudun alt kısımlarında birikir. Ayakta duran kişilerde bacaklarda, yatan kişilerde ise sırtın ve kalçaların arka kısımlarında ortaya çıkar.

Ödemin ortaya çıkmasında, kan dolaşımı, böbreklerin çalışma durumu, vücudun tuz ve su dengesi, kandaki protein oranı gibi birçok faktör etkilidir. Annenizin vefatı sırasında tüm vücudunda ödem oluşması ile serum verilmiş olmasının bir ilişkisi olduğunu sanmıyorum. Böbrekleri hiç çalışmasa da solunum ve ciltten buharlaşma yoluyla atılan sıvıyı dengelemek için günde yarım litre kadar sıvının alınması gerekir. Böbrekleri sınırlı çalışan kişilerde çıkartılan sıvı ile verilen sıvı arasında hassas bir denge kurulmasına dikkat edilir. Annenize bu sınırlar içinde kalmak şartıyla sıvı verildiyse herhangi bir sakıncası yok. Kaldı ki sonrasında dializ cihazına da bağlanmış. Annenize yanlış bir uygulama yapıldığını sanmıyorum. Sizin durumunuza gelince, kalçalarınızdaki kireçlenme için kendi başınıza elektrikli akupunktur cihazı uygulamanızın pek bir yararı olacağını sanmıyorum. Bacaklarınızdaki şişmenin de buna bağlı olduğunu düşünmüyorum. Öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına başvurmanızın yararlı olacağını düşünüyorum.

Çocuğumun cinsel gelişmesi geri kalmış

A. Tamay / Ankara

Halen 9 yaşında olan oğlunuzun penisinin çok küçük olduğunu ve buna sünnetçinin dikkat çektiğini belirtiyorsunuz. Her çocuğun gelişmesinin farklı olmasına rağmen, sünnetçinin dikkatini çekmiş olması açısından bakıldığında bir sorun olması ihtimali ağırlık kazanıyor. Böyle olunca hormonal gelişmesinin geri kalmış olması ihtimali var. Hormonal gelişme geriliğine neden olan birçok sorun olabilir, öncelikle bunların incelenmesi gerekiyor. Genellikle hormon tedavisi uygulanır. Bunun sağlıklı yapılabilmesi için kandaki hormon düzeylerini kontrol ettirmek gerekmektedir. Bu konuda Afyon’daki olanakları bilmiyorum, eğer çocuğunuzu tıp fakültelerinden birinin çocuk kliniğine götürürseniz, daha sağlıklı bir tedavi yürütülebileceğini sanıyorum. Çocuğunuzda bir sorun varsa ve onu tedavi ettirmezseniz, sakal, bıyık gibi vücut kıllarının gelişmesi, sesin erkeksi yapıda kalınlaşması, vücut yapısının erkeksi görünüm kazanması, cinsel organlarının gelişmesi ve çocuk yapabilme fonksiyonunu kazanması yani sperm üretmesi gibi özelliklerinde sorunlar doğabilir. Tetkik ve tedavisini aksatmayın.






 








Yazarın Tüm Yazıları