Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Tırnaklarınızı deterjanlar zayıflatıyor

H. Ayanoğlu / İstanbul

El tırnaklarınızın uzun bir süreden beri kırılmanın da ötesinde yırtılma halinde tahrip olması, tırnak dokusunun zayıf olduğunu düşündürüyor. Bir çok çareye başvurduğunuz halde düzelmemesi ve ayak tırnaklarınızda herhangi bir sorun bulunmaması, ortada metabolik bir sorun olmadığını ve el tırnaklarınızın bozulmasına neden olan etkenin sürekli olduğunu ortaya koyuyor. Tırnaklarınızın bozulma nedeni mektubunuzun satırları arasında yer alıyor. Titiz bir yapınızın olması nedeniyle fazla ev işi yaptığınızı belirtiyorsunuz. Öncelikle deterjanlar olmak üzere, ev temizliğinde kullanılan hemen her türlü madde, tırnakların erimesine ve incelmesine neden olur. Siz bu tür maddelere maruz kaldığınız sürece ne yaparsanız yapın tırnaklarınızın normale dönmesini sağlayamazsınız. Yapmanız gereken tek şey, ellerinizin temizlik maddelerine maruz kalmasını önlemek.

Kronik böbrek hastalığı iyileşmez mi?

B. İnan / Ankara

Tıp dilinde glomerulonefrit olarak adlandırılan böbrek hastalığı, bir anlamda bağışıklık sisteminin yanlış çalışıp kendi dokusuna zarar vermesi ile ortaya çıkar. Bazı mikroplara karşı oluşan bağışıklık maddeleri, benzer özellikler taşıması nedeniyle böbrekteki süzme sistemine karşı etki göstermeye başlayabilir. Böylece vücut, mikropları tahrip ettiğini sanarak kendi böbrek dokusunu tahrip etmeye başlar. İşte bu gibi durumlarda, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanılır. Size de uzun zamandan beri kortizon uygulanmasının nedeni bu. Yapılan kontrollerde gerek kan, gerekse idrar tahlillerinin normal bulunması uygulanan tedavinin başarılı sonuç verdiğini gösteriyor. Sonuç başarılı olduğuna göre tedaviyi uygulayan merkezin denetiminde kalmayı sürdürmelisiniz. Uzun süreli kortizon kullanımının bazı yan etkileri olmakla beraber, bu tedavinin sizin için hayat kurtarıcı nitelikte olduğunu unutmayın.

Vitamini aşırı kullanmayın

A.Alp/İstanbul

Alınan E vitamini dozu ile tansiyon arasında bir bağ yok. Ancak hiçbir vitamini aşırıya kaçırmamak gerektiğini unutmayın. Özellikle A, D, E gibi yağda eriyen vitaminlerin aşırı dozlarda alınması halinde vücutta birikmeler olacağını unutmayın. E vitaminin alınabilecek en yüksek dozu için kesin bir görüş birliği olmamakla birlikte sürekli kullanımda günlük 200 ünitelik bir dozun uygun olduğu söylenebilir.

Nörovejetatif distoni olarak adlandırılan, iç organları yöneten sinir sisteminin kararsız yapısına karşı B vitamini kullanılmasının pek gereği yok. Sinir yatıştırıcı ilaç ile, tansiyonunuzun da etkilendiği dikkate alınınca, beta bloker grubu ilacın yeterli olacağını sanıyorum.






 








Yazarın Tüm Yazıları