Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Spiral taktırayım mı?

50 yaşıma girdim. Hamilelikten gün sayarak korunuyorum. Birkaç aydan beri günlerim aksamaya başladı. Hamile kalmaktan korkuyorum. Bir tanıdık doktora danıştım, spiral taktırmamı tavsiye etti. Spiral hamileliği nasıl önlüyor? Yan etkisi olur mu? Kullanma süresi ne kadardır? Bu hususları aydınlatırsanız memnun olurum.

S. Ş. / İstanbul

Gebelikten korunmada gün sayma, yararlı olmasına rağmen güvenilirliği az bir yöntemdir. Bunun geçerli olabilmesi için adetlerin çok düzenli olması gerekir. Eğer zaman zaman erken ya da geç olması gibi durumlar oluyorsa, gebe kalma ihtimali çok artar.

Siz şimdiye kadar bir sorun çıkmadan bu yöntemi uygulamışsınız, ancak, sanırım menopoz döneminizin yaklaşması nedeniyle, günleriniz aksamaya başlamış. Bu olay da gün sayarak korunmayı imkansız hale getirir.

Bu durumda başka korunma yöntemlerine başvurabilirsiniz. Spiral bunlardan biri. Rahim içine yerleştirilen plastik ve metal karışımlı alet, rahmin iç çeperinde, yabancı cisim reaksiyonu denilen bir tepkiye yol açar. Bu da döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşerek gebelik başlatmasını engeller.

Spiral güvenilirliği yani gebelikten koruyuculuğu yüksek olan yöntemlerden biridir. Her tedavi yönteminde olduğu gibi bunun da bazı yan etkileri olabilir. Kanamaların fazla olması, adetler sırasında sancı hissedilmesi ve rahim içi iltihaplanmaları bunlar arasında sayılabilir.

Sizin için düşünülebilecek bir başka yöntem, doğum kontrol haplarıdır. Düzenli olarak kullanılan ve hormon içeren haplar, adetlerinizin düzenli zamanlarda olmasını da sağlayacaktır. Ancak bunun da dikkat edilmesi gereken bazı yan etkileri var. İçeriğinde hormon olduğu için rahim ve meme kanseri ihtimali olanların kullanmaması gerekir. Ayrıca, toplar damarlar içinde pıhtı oluşması ihtimalini de arttırır. Bu nedenle, özellikle varisi olanlar ve trombofilebit gibi toplar damarı tıkayıcı hastalıkları daha önce geçirmiş olanların kullanmamaları yararlıdır. Size tavsiyem, bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olup sizin için en uygun yöntemi belirlemenizdir.






 








Yazarın Tüm Yazıları