Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Yanıklar ve ilk yardım-2-

Dünkü yazımda sizlere yanıkları tanıtmış, derecelendirilmeleri ve hafif yanıklarda ilk yardım olarak neler yapılması gerektiğini anlatmıştım.

Eğer ikinci derece yanık bölgenin çapı 5 cm.’den daha fazla ise ya da ellerde, yüzde, ayaklarda, kasıklarda, kaba etlerde veya ana mafsallarda yanık varsa yanık olarak kabul edilir. Ayrıca üçüncü derecede yanık bulunan bütün vakalar ağır yanık olarak kabul edilmelidir.

Şimdi de sizlere ağır yanık vakalarında yapılması gereken ilk yardımlar konusunda bilgi vereceğim.

Böyle bir vaka tespit edildiği zaman derhal tıbbi acil yardım isteyin. Acil yardım ekipleri gelinceye kadar, ilk yardım olarak aşağıda anlatacaklarımı uygulayın.

1: Yanığa neden olan şeyin söndürüldüğünden ya da uzaklaştırıldığından emin olun. Eğer giysileri alev aldıysa koşmasına izin vermeyin. Koşma sırasında havalanması alevin çoğalmasına neden olacaktır. Bunun yerine, kilim battaniye, manto gibi bir şeyle sararak söndürün. Köz halinde değilse, giysileri çıkartmaya çalışmayın.

2: Yanan kimsenin nefes alıp almadığını kontrol edin. Solunumu durmuşsa, ağzını, boğazını tıkayan bir şeyin olup olmadığını kontrol edin ve hemen yapay solunuma başlayın.

3: Yanık bölgenin üzerine serin nemli bir steril gazlı bez ya da temiz bir bez örtün. Yanık kısım genişse, nemli bir çarşaf kullanılabilir.

4: Yanıklar su toplamışsa, patlatmayın. Merhem ya da benzeri birşey sürmeyin.

5: Acil tıbbi yardım gelinceye kadar yanından ayrılmayın.

Kimyasal madde yanıkları

Kimyasal maddelerin büyük bir kısmı da yanık nedeni olabilir.Böyle bir maddenin neden olduğu yanıkla karşılaşırsanız;

1: Yanığa neden olan kimyasal maddeyi temizleyin. En az yirmi dakika süreyle akar su altında tutarak kimyasal maddeleri tümüyle temizleyin. Eğer yanığa neden olan sönmemiş kireçse, su ile temas yanığı arttıracağı için önce yumuşak bir fırça ile kireçleri uzaklaştırın, sonra iyice yıkayın.

2: Solunum yoksa yapay solunuma başlayın.

3: Yanık bölgeyi steril gazlı bezle ya da temiz bir bezle sarın.

4: Yanık derinse acil tıbbi yardım sağlayın.

Elektriğin neden olduğu yanıklar ciddi tehlikeler taşıyabilir.Yanık ciddi görünmese bile, alttaki dokularda ve organlarda ciddi hasarlar olabileceği düşünülerek, mutlaka acilen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Hepinize kazalardan uzak, sağlıklı günler dilerim.






 








Yazarın Tüm Yazıları