Sağlık

GÜNDÜZ TEZMEN
Haberin Devamı

Yüksek tansiyon, damar sertliği ve sağlığınız-4-

Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan birçok ilaç var. Bunların herbiri ayrı ayrı gruplara mensup. Yüksek tansiyona neden olan etkene göre, kullanılacak ilaç grubu da farklıdır. Aynı durum, yüksek tansiyon dışında başka bir hastalığı olan kişiler için de geçerlidir. Bazı ilaçlar, bazı hastalıkları mevcut olan kişilerde kullanılamaz, ya da mevcut hastalığın tedavisinde kullanılan ilaç ile yüksek tansiyon ilacı uyumsuzluk gösteribilir. İşte bu nedenlerle, yüksek tansiyon tedavisinde hangi ilacın kullanılacağına bir doktor karar vermelidir. Başkalarının tavsiyesi ya da eczaneden kendiliğinden ilaç almakla tedavi olmaya çalışmak faydadan çok zarar verebilir.

Tedavide başarılı olmak için en önemli etken, ilacın önerilen dozda ve zamanında alınmasıdır. Bazı hastalar, tansiyonunun yüksek olduğunu sandıkları ya da yaptırdıkları ölçümde tansiyonları yüksek çıkınca ilaç almakta, diğer zamanlarda ise ilacı kesmektedir. Her tansiyon hastasının bu tarzda ilaç kullanmanın, ileride kendisine büyük zararlar getireceğini bilmesi gerekir.

Kendini sağlıklı hisseden, hiçbir yakınması olmayan birinin hergün ilaç alması doğal olarak bir bıkkınlığa yol açabilir. Birçok kişi için de bunun parasal yönü önem taşımaktadır. Ancak düzenli ilaç kullanmanın çoğu zaman hayat kurtarıcı önemi olduğu, kanıtlanmış bir gerçektir.

Çoğunlukla kolay tedavi edilebilen, tedavi edilmediği taktirde de ölümcül sonuçlara yol açan yüksek tansiyon ve damar sertliğinin önlenmesi ve tedavisi, doktorların olduğu kadar, sizlerin de katkılarıyla gerçekleşecektir. Seneca’nın dediği gibi, ’sağlıklı olmayı istemek, sağlığın ilk şartıdır’.

Değerli okurlarım, birkaç günden beri yayınlamakta olduğum bilgiler Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği ile Pfizer İlaçları A.Ş.nin ortak çalışmasının ürünü olan, Yüksek Tansiyon, Damar Sertliği ve Sağlığınız adlı bir kitapçıktan yararlanılarak hazırlanmıştır. Her iki kuruluşa da teşekkür ederim.

Farenjit iyileşmez mi?

Mehmet Usta/Samsun

Farenjit olarak anılan hastalık, tıp dilinde farinks adı verilen yutağın iltihaplanması halidir. Sizde yıllar önce başlayan ve bir süre tedaviden sonra iyileşen türü, akut farenjittir. Halen tam olarak iyileşmeden hafifleme ve hızlanmalarla giden şekli ise kronik (müzmin) farenjittir. Sigarayı, çok sıcak ve soğuk gıdaları kesmek yararlıdır. Ancak tozlu ortamda bulunmak, alerjik bir yapıya sahip olmak, burundan nefes almayı engelleyen ya da azaltan sorunları bulunmak, kronik farenjit için en önemli nedenlerdir. Bunlar çözülmeden kronik farenjitten kurtulmak mümkün olmaz. Siz kulak boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir doktora başvurmalısınız.






 








Yazarın Tüm Yazıları