Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Yüksek tansiyon, damar sertliği ve sağlığınız-2-

Normal koşullarda, kan basıncı gece boyunca düşme eğilimi gösterir, sabahın erken saatlerinde yükselir. Yüksek tansiyonlu kişilerde kalp krizlerinin sabahın erken saatlerinde görülmesinin nedeni budur. Tansiyonlu kişide, tansiyonun 24 saat boyunca kontrol altında tutulması gerekir.Yüksek tansiyon, böbrek, hormon, kalp ve merkez sinir sisteminin hastalıklarına, gebeliğe ve bazı ilaçların etkisine bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenler, tüm vakaların sadece yüzde 10’luk kısmını oluşturur. Yüksek tansiyonlu vakaların yüzde 90’ında neden bilinmemektedir. Buna tıp dilinde esansiyel hipertansiyon adı verilmektedir.

Nedenleri:

Kalıtım: Yüksek tansiyonlu kişilerin aileleri araştırıldığında, yüzde 60’ının aile bireylerinde görülür.

Yaş: İileri yaş grubunda daha sık görülür. Sıklıkla ilk rastlandığı yaş grubu 35-50 arasıdır.

Cinsiyet: 50 yaşından önce, erkeklerde daha sık görülürken, 55 yaşından sonra kadınlarda daha sık görülür. 50-55 yaş grubunda sıklıkları eşittir.

Şişmanlık: Şişman kişilerin yüzde 40’ında görülür. Kilo verilmesi, kan basıncının normale indirilmesine yarar.

Tuz: Yüksek tansiyon oluşumunda etken olan çevresel faktörler arasında aşırı tuz alımı, büyük önem taşımaktadır. Kan basıncı yüksek olan kişiler çok tuzlu yediklerinde, tansiyonları yükselir.

Stres: Aşırı zorlanmalı bir yaşam biçimi, yüksek tansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Sigara: Sigaranın damarlar üzerindeki olumsuz etkileri, hipertansiyonlu kişilerde daha da fazla olmaktadır. Tansiyon düşürücü ilaçlar, sigara içmeyen kişileri daha fazla etkiler. Hipertansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştıran etkenler arasında, yüksek dozda alkol alımı, şeker hastalığı ve hareketsiz yaşam tarzı da yer alır.

Tedavinin önemi

Yüksek tansiyonu olan bir kişinin başlangıçta hiçbir şikayeti olmasa bile, gerekli önlemleri alarak ve doktorun önereceği ilaçları kullanarak, tansiyonun kontrol altına alınması şarttır. Aksi takdirde, tansiyonunu giderek daha da yükselmesi, damar sertliğinin hızlanması ile kalp krizleri, beyin kanamaları, kalp ve böbrek yetersizlikleri gibi tehlikeli sonuçlara yol açar.

Devam edecek






 








Yazarın Tüm Yazıları