Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kandaki kolestrolü süzen cihaz

Damar sertliği ve bunun sonucunda ortaya çıkan kalp krizleri ya da beyin damarı tıkanmasına bağlı felçlerin oluşmasında en önemli etkenlerden biri kolesteroldür. Kan yağlarından biri olan kolesterol hatalı beslenme sonucu kanda yüksek düzeylere ulaşabilir. Ancak yüksek kolesterol rakamları için tek etken hatalı beslenme de değildir. Kalıtımla gelen metabolizma bozuklukları da kandaki kolesterolün yükselmesine neden olabilir. Bu kişiler ne kadar perhiz yapsalar da kolesterol düzeylerini normale indiremezler.

Kolesterol yüksekliğinin nedeni ne olursa olsun aynı oranda zararlıdır. Yani bazı kişilerin düşündüğü gibi, ‘perhiz yapsam da düşmüyor, benim bünyem buna alışık, bana zarar vermez’ görüşleri son derece hatalıdır. Perhizle indirilemeyen kolesterolde yardıma, kolesterol düşürücü ilaçlar koşmaktadır. Daha güçlü ve yan etki açısından daha güvenilir ilaçlarla damar sertliği ve sonucunda ortaya çıkan hastalıkların görülme sıklığında önemli ölçüde azalmalar sağlanmaktadır. Bazı kişilerde kolesterol düşürücü ilaçların en yüksek dozlarda kullanılmasına rağmen kandaki kolesterol, istenilen düzeylere indirilemiyor, hastada damar sertliği oluşmasına neden olan diğer risk faktörlerini titizlikle takip edip hastayı izlemekten başka bir şey yapılamıyordu.Tıptaki gelişmeler buna çare buluyor. Aferez denilen bir yöntemle hastanın kanındaki kolesterol süzülüp alınabilir hale geldi. LDL kolesterol denilen, damar sertliği oluşmasından sorumlu olan zararlı kolesterolün aferez yöntemiyle kandan süzülmesinin ne kadar etkili olduğunun araştırılması amacıyla Hollanda’nın Nijmegen Üniversitesi’nde çalışmalar yapıldı. İki yıl süren bu çalışmada damar sertliği sorununun yanı sıra kandaki kolesterol düzeyi de yüksek olan hastalar incelendi. İki gruba ayrılan hastalardan bir grubuna sadece kolesterol düşürücü ilaç diğerine de ilacın yanı sıra aferez uygulandı. Böbrek yetersizliği olan hastaların suni böbreğe bağlanmasına benzer bir yöntem olan aferezin haftada iki kez uygulandığı hastalarda, kandaki kolesterol düzeylerinin düşmesinin yanısıra iki yıl sonunda sadece ilaç kullanan hastalara oranla, damar sertliğinde önemli ölçüde yararlar elde edildi.

Tıptaki gelişmeler sadece hastalıkların yarattığı sorunların giderilmesi değil, hastalığın ortaya çıkmaması için de koruyucu olanaklar sunuyor. Önemli olan hasta-hekim işbirliğinin zamanında ve doğru bir biçimde kurulabilmesi.






 








Yazarın Tüm Yazıları