Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Bruselloz çiğ sütle bulaşır

O. Teziş / Edirne

Mektubunuzdaki tariflerden, hastalığınız tıp dilinde Bruselloz olarak adlandırılan bulaşıcı bir hastalık olabileceği düşünülüyor.

Bruselloz, iyi pişmemiş sütlerden bulaşır. Özellikle ülkemizde çiğ sütle peynir yapmak yaygın olduğu için bu hastalık da giderek yaygınlaşıyor. Hayvanlarda olduğu zaman, ölü doğum ve düşüklere yol açan bu hastalık, insanlarda da düşük nedeni olabildiği gibi, yüksek ateş nedeni de olmaktadır. Doktorlarınızla konuşarak bu hastalıkla ilgili tetkikleri de yapmalarını isteyin.

Alerji nedenini bulmalısınız

D. Çetinöz / Almanya

Tüm vücudunda kabarıklık ve kaşıntılar bulunması, yaygın bir alerjiyi düşündürür. Alerji tedavisinde, yerel olarak sürülen merhemler ve alerji giderici haplar kullanırsa da, bunların etkisi kullanıldığı sürece devam eder. Yani vücudun alerjik yapısını ortadan kaldıramazlar. Böyle olunca, ilaçları kestiğiniz zaman aynı olaylar tekrarlar. Alerjik olanların dikkat etmeleri gereken esas nokta, alerji yapan etkenlerden uzak durmaktır. Hangi maddelerin alerji yaptığı bazen deneyerek bulunabilir. Örneğin çikola yedikten sonra kaşıntılarınız ve ciltteki kabarıklıklar artıyorsa, sizin çikolataya alerjik olduğunuz anlaşılır, bunu yemediğiniz sürece sorun olmayacaktır. Ancak her madde, gıdalar kadar kolay tanınamaz. İşte bu hallerde tıp yardıma koşar. Gerek kan ve gerekse cilt testleri ile alerjik olduğunuz maddeler tesbit edilir. Bu maddelerden, eğer mümkünse, uzak kalarak şikayetlerinizi azaltabilirsiniz. Alerji testlerini Almanya’da yaptırma olanağı bulamazsanız, Türkiye’ye geldiğiniz takdirde size yol gösterici olabiliriz.






 








Yazarın Tüm Yazıları