Sağlık

Güncelleme Tarihi:

Sağlık
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1999 00:00

Gündüz TEZMENKan pıhtısı akciğerimi tıkamış D. Uyur / İstanbulTıp dilinde trombüs olarak adlandırılan şey, bir damarın içinde pıhtı oluşmasıdır. Eğer bu pıhtı oluştuğu yerden kopar ve giderek başka bir organın damarını tıkarsa, buna da emboli ya da embolüs adı verilir. Sizin bacaklarınızın derinlerindeki toplar damarlarda trombüs oluşmuş ve bundan kopan bir parça da akciğerinize giderek burada bir damarı tıkamış. Damarı tıkanan akciğer bölgesi beslenemediği için hasar görür. Muhtemelen sizin de akciğerinizin bir bölümü hasar görmüştür. Bir damar içinde trombüs oluşması, bu damarda bir sorun olduğunu düşündürür. Bu sorun ortadan kalkmadığı sürece yeni trombüslerin ve buradan kopan embolilerin oluşması ihtimali yüksektir. Size uygulanan tedavi kanı sulandırıp pıhtı oluşmasını önlemeye yöneliktir. Bu tedavi devam ettiği sürece trombüs riski ortadan kalkar ama damarın yapısı değişmediği için, tedavi kesilince aynı risk tekrar belirir. Doktorlarınız bacaklarınızda varis olduğunu düşünmüş, varis çorabı ile önlem alınmaya çalışılmış. Sizde lupus hastalığı olması da buradaki riski arttırıyor. Tedavi ile lupus hastalığı açısından iyi durumda olduğunuza göre, bacaklarınızdaki varisler açısından da tetkik olmanızda yarar var. Damar cerrahisi merkezlerinden birine başvurarak muayene olmanızı ve görüntüleme sistemleri aracılığıyla damarlarınızın yapısını kesin olarak ortaya koydurmanızı tavsiye ederim. Eğer bacaklarınızda ileri derecede varisler varsa, belki de ameliyat olmanız sizin için daha iyi olabilir.Sütlü ürünler rahatsız ediyorE. Demir / İzmirSütün yapısında laktoz adı verilen şeker türü bir madde vardır. Bu madde sindirim sisteminde bulunan laktaz adlı bir enzimle parçalanır. Bir kişide laktaz enzimi eksikse, laktozun parçalanması mümkün olamaz bu da kişide, süt içtiğinde ya da sütten yapılma bir ürün yediğinde ciddi sindirim güçlükleri gaz, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlere neden olabilir. Süt ve sütten yapılma ürünler rahatsız ettiğine göre, sizde de laktaz eksikliği düşünülür. Kısa bir süre öncesine kadar yapılanlar ya bunlardan uzak durmak, ya da yurt dışında bazı ülkelerde lactaid adıyla satılan katkı maddelerinden getirterek süte katmaktı. Son zamanlarda piyasaya verilen bir süt türü, laktaz katkılı olduğu için bu durumda olan kişilerin süt ve sütlü ürünler tüketmelerine imkan yaratmaktadır. Bu ürünü denemenizi tavsiye ederim.***Bayramınız kutlu olsunKurban Bayramı vesilesiyle hepinize sağlık ve mutluluk dolu günler diliyorum. Copyright 1999   Hurriyet| ana sayfa | son dakika | haber indeksi | gündem | ekonomi | dünya | olay | spor | yaşam | yazarlar | tv programlari | fal | | hava durumu | kelebek | | | | insan kaynaklari | gösteri dünyasi | | teknonet | | | | | seri ilanlar | e-mail | | |
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!