Sağlığıma destek alayım derken köstek olmayın

Ortalama yaşam süresinin uzaması, kişisel sağlık bakımı ile yakından ilgilidir. Son 20 yılın trendi ‘kendini daha iyi hissetme’ arzusu (Wellness) bir yaşam tarzıdır.

Wellness, bir ‘kaliteli yaşam‘ yaklaşımıdır. Sağlığı güçlendirme ve korumaya katkısı müthiştir. Bu hedefe ulaşmada besin destekleri yararlı olabilir mi?.. Bunlardan nasıl daha çok yararlanabiliriz? Bu umutlara ne kadar bel bağlayabiliriz?

ARAŞTIRMALAR besin desteklerinin çok farklı beklentilerle kullanıldıklarını gösteriyor. Aynı besin desteğinden farklı sonuçlar bekleyenler bile var! ‘Ginseng’i bazıları belleklerini, bazıları da cinselliklerinigüçlendirmek için kullanıyor. Yorgunluğu azaltıp enerji düzeyini arttırmak, geç yaşlanıp genç kalmak, iştah sorununu dengeleyip kilo sorununa çözüm bulmak için alanlar da var! Beklentilerin çeşitliliği, bunları üretip satanların iştahlarını kabartıyor. Bazı ürünler etkili olmadıkları alanlarda mucize ürünler gibi pazarlanabiliyor. Yasal düzenlemeler, tüketicileri bilgilendirmede satış ve pazarlamada uyulması gereken zorunluluklar ise oldukça belirsiz.

KALİTELİ ÜRÜN ALIN

İlaç üretimi ve satışı ülkemizde de son derece sıkı bir denetim altındadır. İlaç firmalarının ürettikleri her ürünün kalitesi, ürün ambalajı ve ilgilendirme ekleri (prospektüs) Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli denetlenmektedir. Bununla da yetinilmeyip belirli aralıklarla firmaların üretim tesisleri ‘iyi ürün üretme’ (GMP) koşullarına uygunluk bakımından gözden geçirilmektedir. Aynı gözetimin besin desteklerini üretenler için uygulandığını söylemekse güçtür. Bu ürünlerin büyük bir kısmının ruhsatlarını Sağlık Bakanlığı değil Tarım Bakanlığı veriyor. Neredeyse tamamı ithal edilen bu ürünlerin üretim koşullarına ait bilgiler, firmaların verdikleri ile sınırlı. Çok sayıda ürün ise yasadışı yollardan denetimsiz giriyor. Kısacası besin desteklerinin ürün kalitesinin ilaçlarla üretimi ile aynı düzeyde olduğunu söylemek zor. Bizim önerimiz bir besin desteğini satın alırken ilaç firmaları tarafından üretilenlere öncelik vermeniz veya kaliteli bir ürün arayışına yönelmenizdir.

BİLGİLER GÜVENLİ Mİ

Besin desteklerinin satış sürecinde de önemli sorunlar var. Tüketici bilgilendirmeleri hatalı veya abartılı olabiliyor. Reklam yasağı var, ama ‘bilgilendirme’ örtüsü ile bu yasak çoktan delindi. Bu bilgilendirme broşürlerini denetleyen herhangi bir sorumlu da pek ortada görünmüyor. Eğer bu ürünleri doktorunuzun önerisi dışında kullanmaya kalkarsanız, işiniz biraz şansa kalabiliyor! Sağlığınızı güçlendirmek yerine kaybetmeniz söz konusu olabiliyor. Ayrıca bir besin desteğini gereksiz yere kullanarak ciddi ekonomik kayıplara uğrayabiliyorsunuz. Kısacası besin desteği deyip geçmeyin! Her gördüğünüz, duyduğunuz desteği hemen kullanma cesaretini lütfen götermeyin.

‘Doğal’ denilen ürünler her zaman güvenli değildir

Bitkisel desteklerin etiketlerinde ‘doğal’ yazdıkları için güvenli olduklarını düşünebilirsiniz. Fakat birçok bitkisel destek, bazı reçeteli veya reçetesiz ilaçlarla birlikte alındıklarında sizin için zararlı olabilirler. Eğer gebe veya süt veren bir anne iseniz ya da aşağıdaki sorunlardan birine sahipseniz, bitkisel ürün kullanmadan önce doktorunuza başvurmanız gerekir:

Yüksek kan basıncı

Tiroid problemleri

Depresyon veya diğer psikiyatrik problemler

Parkinson hastalığı

Büyümüş prostat bezi

Kan hastalıkları-pıhtılaşma problemleri

Diyabet (Şeker hastalığı)

Kalp hastalığı

Epilepsi

Glaucoma (Göz tansiyonu artışı)

Felç veya organ nakli geçmişi

Hangi tip ilacı kullanırsanız kullanın, hangi tıbbi durum altında bulunuyorsanız bulunun, bitkisel bir desteği almadan önce doktorunuza danışmalısınız.(Mayo Clinic’ten alınmıştır.)

Çinko TABLETİ cinselliği artırmaz, Balık kıkırdağı kanseri önlemez

Besin desteklerinin bilgi broşürlerine daima kuşkuyla bakın. İşte faydası kuşkulu(!) besin desteklerine bazı örnekler:

Lipotropik faktörler (cholin, inositol ve methionin): Kilo kaybınıza destek olmaz. Kalbinizi korumaz. Saç sağlığınıza yarar sağlamaz. Kemik iliğinizi geliştirmez!

Kreatin desteği, aminoasid kapsülleri, protein tozları: Kas yapmaz, yağlarınızı azaltmaz. İçinde yer alan andojenik (erkeksi) etkili hormonlarla cinsel gücünüzü azaltır, spermlerinize zarar verebilirler.

Fitobesinler, deniz yosunu özütleri: İçindeki aktif bileşenler belirtilmedikçe bu ibarelere aldanmamalısınız. ağızdan yosun almak, ne olduğu açıklanmamış fitobesin kullanmak cildinizi parlatmaz, yüzünüze gençlik katmaz.

Antistres vitaminler: Hiçbir vitamin veya mineral karışımı stresi önlemez.

Çinko tabletleri, E vitamini kapsülleri: Cinsel gücü arttırmaz.

Silica destekleri: Yüz yaşlanmasını etkilemez, kırışıkları önlemez, düzeltmez, tırnak ve saçları güçlendirmez.

Zayıflama ürünleri: Bu ürünlerden çoğunun (Chitosan, guarana, kafein, garcinia, cambocia) yararlı etkisi yoktur. Bu destekler sizi değil, cüzdanınızı zayıflatır. Hiçbir ürün siz uyurken yağlarınızı eritip azaltmaz.

Köpekbalığı kıkırdağı (shark cartilage): Kanserin oluşumunu önleyemez. Hiçbir sağlık sorununa destek sağlayamaz. Gebeler için çok risklidir.

Lesitin kapsülleri: Kolesterolünüzü düşüremez. Lesitin kullanarak yağ sindiriminizi etkileyemez, kilo veremezsiniz. Lesitin-vitamin-mineral veya vitamin ve mineraller için doğal bir kaynak olamaz. Lesitinden esansiyel yağ asitleri üretilemez.

E vitamini kapsülleri: Cilt yaşlanmasına engel olmaz, cinsel gücü arttırmaz.

Arı poleni: Cinsel gücü desteklemez, fiziksel gücü etkilemez.

NOT: Yukarıda verilen bilgiler besin desteği üreticileri tarafından tüketicileri bilgilendirmek (!) için dağıtılan broşürlerdeki bazı yanlışlıkları düzeltmek için verilmiştir.
Yazarın Tüm Yazıları