Safranlı yemekler

Güncelleme Tarihi:

Safranlı yemekler
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2005 01:14

Safranbolu tarihi dokusuyla olduğu kadar, kente adını veren safranıyla da öne çıkmak istiyor. Dünyada çok az ülkede yetişen safran bitkisi, Türkiye’de en çok Safranbolu’nun iki köyünde yetişiyor.

Bu bitkiden yapılan ve gramı 10 YTL eden değerli baharatın yemeklerde kullanılmasını yaygınlaştırmak için özel bir kitap basıldı. Bin adet basılan ‘Safran ve Safranlı Yemek Tarifleri’ kitabı, Safranbolu Kaymakamlığı tarafından Türkiye’deki oteller, turizm acenteleri ve büyük restoranlara dağıtılıyor.

Safran, altın kadar değerli bir bitki. Türkiye’de safran üretiminin merkezi Safranbolu’da toplam 40 dönüme yakın araziden yıllık sadece 15 kg safran elde edilebiliyor. Safranbolu Kaymakamı İzzettin Küçük, yurtdışından alınanı oranla Safranbolu’da yetişen safranın rayihasının çok daha yoğun olduğunu söylüyor: ‘Safranbolu safranı ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıya rengini ve kokusunu verir. Bu yüzden diğer ülkelerden gelen safranın kilosu 5 bin YTL civarındayken bizim safranımızın fiyatı 10 bin YTL. Tarım bakanlığı bu sene bize safran üretimi için 100 bin YTL’lik teşvik veriyor. Bundan sonra satış ve pazarlamayı canlandırmamız gerekiyor.’

Safran Türkiye’de lokum üreticilerinin yanı sıra Safranbolu’daki lokantalarda kullanılıyor. Yerel bir ürün olarak 1-2 gramlık poşetlerle satılıyor. Eskiden boyamada kullanılan safran, maliyeti dolayısıyla bugün ilaç sektörü ve yemekler dışında pek kullanılmıyor.

Safran kullanımını artırmak isteyen Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolulu ziraatçi Prof. Dr. İbrahim Gümüşsuyu’nun hazırladığı kitabı il kültür müdürlüklerine, üniversitelere, tur operatörlerine, büyük otellere ve büyük restoranlara dağıttı. Basım masraflarını da Türkiye Yardımseverler Derneği Karabük Şubesi Eski Başkanı Eczacı Hikmet Şeyhoğlu’nun karşıladığı kitapta 29 çeşit safranlı yemek tarifi var.

SAFRANLI YEMEK TARİFLERİ

Ayvalı Bulgur Pilavı

Malzeme:
1 adet ayva, 1 baş soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı çam fıstığı, 1 su bardağı bulgur, 1,5 su bardağı su, yarım çay kaşığı safran.

Hazırlanışı: Ayvanın kabuklarını soyun ve dilimleyin, çekirdekli sert kısımlarını çıkarın. Tencerede tereyağını eritin, ince doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Çam fıstığını ilave edin ve kahverengi oluncaya kadar kavurun. Daha sonra safranı ilave edin. Tencereye 1,5 bardak suyu dökün ve kaynatın. Kaynayan suya, dilimlenmiş ayvaları ve bulguru ilave ederek, yaklaşık 20 dakika pişirin. Biraz dinlendikten sonra sıcak servis yapın.

Haşlanmış Sebzeler İçin Safranlı Sos

Malzeme:
1 çimdik safran, 30 cl. hazır krema, 10 cl. taze krema (Creme Fraiche) 1 çorba kaşığı tereyağı, tuz ve karabiber.

Hazırlanışı: Teflon tavada, susam tanelerini yağ kullanmadan, kahverengi oluncaya kadar kuru kavurun. Bir tavada tereyağı eritin ve safranı ilave ederek birkaç dakika karıştırın. Daha sonra hazır kremayı ilave edin ve birkaç dakika daha karıştırın. Taze kremayı (Creme Fraiche) tuz, biber ve susamı, üstteki malzemeye ilave edip karıştırın. Haşlanmış sebzenin yanında soğuk olarak servis yapın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!