Sadece vitamin yutmak yetmiyor

Her baş ağrısının çözümünü ağrı kesicilerde, her uykusuzluğun çaresini uyku haplarında aramak ne kadar yanlışsa, her yorgunluk, bitkinlik ve enerjisizliğin ilacının da vitamin hapları olduğunu zannetmek o kadar hatalıdır.

Haberin Devamı

Bir avuç yorgunluk, bir tutam bitkinlik hisseden, enerjisinin, gücünün, kuvvetinin azaldığını fark eden herkesin aklına nedense önce bir “multivitamin hapı yutmak” geliyor.
Sadece vitaminlerin ya da vitamin ve minerallerin bir arada olduğu desteklerin tabiî ki bazı yararları var. Özellikle yaşlılarda, hastalıklarının nekahet dönemini geçirenlerde, şu veya bu nedenle beslenme bozukluğu yaşayan ya da vejetaryen beslenme tarzını seçenler ve hamilelerde bu tür desteklerin kullanılmasının faydalı olacağını ben de kabul ediyor, öneriyorum.
Ne var ki her baş ağrısının çözümünü ağrı kesicilerde, her uykusuzluğun çaresini uyku haplarında aramak ne kadar yanlışsa, her yorgunluk, bitkinlik ve enerjisizliğin ilacının da vitamin hapları olduğunu zannetmek o kadar hatalıdır.
Son zamanlarda eskisinden biraz daha fazla tükettiğimiz alkolün, daha çok içtiğimiz sigaranın, sık sık tekrarlamaya başladığımız beslenme yanlışlarının -öğün atlamaların, fast food beslenmelerin, sık ve fazla miktarda unlu, şekerli yiyecek ve içecek tüketmelerin-, iş hayatımızdaki aşırı yorgunluklar ve streslerin, evdeki, sosyal yaşamımızdaki gerginliklerin ya da bizi için için kemiren sağlık problemlerinin -mesela kansızlığın, tiroid tembelliğinin, B12 ya da D vitamini eksikliğinin- de yorgunluk sebebi olabileceğini bilmeliyiz.

ASIL PROBLEMİ BULMALIYIZ

Ve kısa yoldan gidip problemi bir multivitamin hapıyla çözmek yerine, temel problemi bulup onu çözmeliyiz.
Son yıllarda iyice büyüyen göbeğimizin, artan kilomuzun, problem haline gelen kaygı durumumuzun nasıl çözüleceğine kafa patlatmalıyız. Geçici çözümler, daha doğrusu kendimizi kandırmaca, gönül almaca süreçleri bir yana bırakıp sorun odaklı çözümler aramalıyız.
Kabul edilebilir bir zaman diliminden daha uzun süren yorgunluk, bitkinlik ve enerjisizlik sorununuz olduğunda bunun en nadir nedeninin “vitamin eksikliği” olabileceğini aklınızdan çıkarmayın ve çözümü vitamin haplarıyla maskelemeye kalkmayın.
Sorununuz vitamin noksanlığıysa böyle bir yaklaşımdan tabiî ki fayda sağlayabilirsiniz ama değilse önemli bir hastalığın gözden kaçmasına, teşhisinin ertelenmesine ve altın değerinde bir zaman diliminin boşuna geçirilmesine de sebep olabilirsiniz.

Haberin Devamı

BİR BİLGİ
Göz kuruluğu önemlidir

Haberin Devamı

Gözyaşı olarak bilinen göz sıvısının sağlıklı bir göz ve kaliteli bir görüş için önemi zannedildiğinden de fazladır.
Gözyaşı sıvısı, her göz kırpılmasında gözün yüzeyini temizlemek ve kayganlığını korumakta önemli işlev başarmaktadır. Eğer şu veya bu nedenle gözyaşı bezleriniz yeteri kadar sıvı üretemezlerse bazı sorunlar ortaya çıkıyor, mesela batma, yanma gibi olumsuz hisler alınmaya başlıyor.
Özellikle güneşli ortamlarda, rüzgârlı havalarda, aşırı ısıtılan ya da klimayla soğutulan mekânlarda, sigara dumanına fazlaca maruz kalma durumlarında, göz kapağı adalelerinin yorgunluğunda ve rahatsızlığında bu tür sorunlara daha sık rastlanıyor.
Diğer taraftan romatizmal bazı hastalıklarda, immunite ile ilgili bazı problemlerde de göz kuruluğu oluşabiliyor ve böyle durumlarda varsa sağlık sorununu tedavi etmek gerekiyor.
Eczanelerde reçetesiz olarak da satılan yapay göz damlaları işe yarıyor. Bunlar doğal gözyaşına benzeyen ve hijyenik koşullarda üretilen sıvılar ve belirli aralıklarla göze damlatıldıklarında yanma, batma hissini önemli ölçüde azaltabiliyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları