"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Sadece kokuyu paylaşmayın

“Komşuda pişer, bize de düşer.” En sevdiğim atasözlerinden biridir bu.

Köy hayatının, hatta apartman hayatının vazgeçilmezlerinden biri de paylaşmaktı eskiden.
Biri, güzel pişirdiği bir yemeği yapınca komşularına da birer tabak götürürdü.
Sonra o tabak boş geri gelmez, komşular da mutlaka ona bir şey gönderirdi.
Böylece hem komşuluk ilişkileri güçlenirdi hem de yemek birileriyle paylaşılırdı.
Şimdi bazılarınız “Biz bunları hâlâ yapıyoruz” diye isyan ediyor söylediklerime.
Evet, hâlâ komşuluk ilişkileri iyi olan apartmanlar var. Komşular birbirlerine pişirdikleri yemeklerden gönderiyorlar. Özellikle apartmanınızda yaşlı bir teyze varsa, bu söylediklerimi onaylıyor olma ihtimaliniz daha yüksek.
Yok, eğer böyle bir apartmanda yaşamıyorsanız, birkaç kez yaşadığınız bir durum vardır: Akşam yorgun argın apartmana girersiniz. Yan komşunuzdan gelen yeni pişmiş kek kokusu iştahınızı kabartır. Hemen, kek yapmak için harekete geçersiniz. Ama evde ne yumurta vardır ne de kabartma tozu.
Çok yorgun olduğunuz için dışarı çıkıp eksikleri tamamlayacak haliniz de yoktur. Burnunuzda kek kokusu, dolaptaki bisküviye mahkum olursunuz...
Oysa ne güzeldir, yorgun argın eve geldikten sonra komşunun getirdiği bir dilim keki yemek. O bir dilim kek, hayatı ve oturduğunuz yeri daha çok sevdirir size.
Öyle değil mi?

HAMSİ KUŞU

Kılçıkları tamamen ayıklanmış hamsileri iyice yıkayıp süzgece koyun. Üzerlerine tuz serpip süzülmelerini bekleyin.
2 yemek kaşığı sıvıyağı en az 24-28 santim çapındaki bir teflon tavaya koyun. Un ve mısır ununu büyük bir tepsinin üzerinde karıştırın.
Ara harcını hazırlamak için ayıklanmış soğanları incecik dilimleyin.
Sarmısakları dövüp ilave edin. Maydanozu da çok ince doğradıktan sonra soğanla karıştırın.
Hamsilerden birini açarak avucunuzun ortasına koyun. Soğanlı maydanozlu karışımdan 2 tatlı kaşığı kadar alıp hamsinin ortasına koyun.
Bir diğer hamsiyi derisi dışarıya bakacak şekilde avucunuzdaki hamsinin üzerine kapatıp bastırın.
Bütün hamsilere aynı işlemi uygulayın.
Teflon tavanın altını yakıp sıvıyağı orta ısılı ateşte kızdırın. Hazırladığınız hamsi çiftlerini kağıdın üzerindeki un karışımına bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartın. (Her bir yüzünü ikişer dakika kızartmanız yeterli olacaktır.)
Tavaya her seferinde 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ eklemeyi ve kızartmayı az sıvıyağda yapmayı ihmal etmeyin. Yanında bol salatayla servise sunun.
Not: İsterseniz, hamsileri önce çırpılmış yumurtaya, daha sonra mısır unlu karışıma bulayıp kızartabilirsiniz.

Malzeme listesi

- 1 kg hamsi (Kılçıkları tamamen ayıklanmış olmalı.)
- 2 çay kaşığı tuz
Arası için;
- 2-3 adet taze yeşil soğan
- 1 demet maydanoz
- 2-3 diş sarmısak
- Varsa taze nane de kullanabilirisiniz
Kızartmak için;
- 1 çay bardağı un
- 1 çay bardağı mısır unu
- 1 çay bardağı sıvıyağ

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI