Sadece fobileri olan insanların anlayabileceği 4 durum

Güncelleme Tarihi:

Sadece fobileri olan insanların anlayabileceği 4 durum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2017 15:07

Fobilerden televizyonlardan basına birçok yerde sık sık bahsediliyor. Hatta biz de çevremizde insanların bazı durumlardan ya da şeylerden anlamsızca aşırı bir tepki vererek korktuğuna şahit olabiliyoruz. Bir restoranda yanından kedi ya da köpek geçen biri havaya fırlayabiliyor ya da 8. kata kan ter içinde çıkıp asansörü kullanmayan biriyle karşılaşabiliyoruz. Gülüp geçiyoruz ama onlar için hayat gerçekten çok zor.

Haberin Devamı

HERKESİN RAHATÇA YAPABİLDİKLERİ KARŞISINDA TUTULMAK

Fobik insanlar fobileriyle karşı karşıya geldiklerinde inanılmaz bir panik durumu yaşarlar ve bu panikle birlikte aşırı tepkiler verebilirler. Dışarıdaki herkes gayet sakinken o neredeyse aklını yitirecektir ve çevresindeki hiçbir şeyi gözü görmez. Onun bu hallerini garip buluyorsanız, bulmayın. Bu onun kontrol edemediği bir duygusal tepkidir. Yoksa kimse durduk yere bu derece saçma hareketler yapmak istemez. Ona aşağılayan gözlerle bakacağınıza rahatlatmaya çalışabilirsiniz.

Sadece fobileri olan insanların anlayabileceği 4 durum

BİR ORTAMDA HER AN REZİL OLACAĞIM KORKUSU YAŞAMAK

Fobik insanların zamanla fobilerinle artış görülür çünkü fobiler fobileri tetikler. Fobik bir insan bir ortama girdiğinde fobisiyle karşılaşma ihtimali varsa o zamanı tedirginlikle geçirir. Bu nedenle de bu durumla karşı karşıya gelmemek için zamanla kaçınmaya başlar. Bu kaçınmalar hayatını ciddi derecede kısıtlar ve fobilerine yenileri eklenir. Rezil olma korkusuyla hayatını zindan eden bu insanlara kendi anlamsız korkularınızdan bahsederek ve onları cesaretlendirerek yardımcı olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sadece fobileri olan insanların anlayabileceği 4 durum

İNSANLARA KORKUSUNUN NE KADAR SAÇMA OLDUĞUNU BİLDİĞİNİ ANLATMAK

Fobisi olan bir insan korkusunun ne kadar saçma olduğunun farkındadır. Yani ona bu cümleyi tekrar ederek yardımcı olabileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Toplum fobiklere akılsız gibi davranır ama bu sadece onların daha fazla içlerine kapanmalarına neden olur. Evet o da biliyor asansör korkutucu değil ya da uçaklar dünyanın en güvenli taşıtları. Hatta o konuda o kadar araştırma yapmış oluyor ki risklerinden güvenliğine her şey sizden daha iyi biliyor. O nedenle ona bunun saçmalığından değil, nasıl başa çıkabileceğinden bahsedin.

Sadece fobileri olan insanların anlayabileceği 4 durum

Haberin Devamı

ÜSTESİNDEN GELEBİLMEYİ NE KADAR İSTEDİĞİNİ KİMSEYE ANLATAMAMAK

Fobilerle yaşamak zordur. Fobik insanlar hayatlarını cehenneme çeviren bu illetten kurtulmak için büyük çaba sarfederler. Yani ‘İstesen yenersin, sen abartıyorsun.’ ya da ‘ Yahu çok uzattın bu durumu, hallet artık.’ demek onu kırmaktan başka işe yaramaz. Bunun yerine onun yanında olduğunuzu, dilerse birlikte bu korkunun üstesinden gelmek için aşamalı olarak bu durumla birlikte yüzleşebileceklerini söyleyip onu cesaretlendirebilir ve yardımcı olabilirsiniz.

Sadece fobileri olan insanların anlayabileceği 4 durum

Formotoks / Yüz İnceltme | Doktor Bu Ne?

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!