Sadece alışveriş değil

ŞEHRİN dört bir tarafındaki dev inşaatlar, kısa bir zaman dilimi içerisinde görkemli birer alışveriş merkezine dönüşecek.

Ve biz de, "Bu kadar alışveriş merkezi çok değil mi?" sorularıyla birlikte yaşantımızın daha büyük bölümünü bu dev yapıların içinde geçirmeye başlayacağız. Adları her ne kadar alışveriş merkezi olarak geçse de, bu mekanlar bizim için alışverişten daha çok bir yaşam merkezi haline geliyor. Bir arkadaşımızla buluşmak, keyifli bir hafta sonu geçirmek, iyi yemek yemek, eğlenmek, gezmek tozmak için artık ilk aklımıza gelen adresler bu dev yapılar.

Hayatımızda bu kadar çok yer eden bu yapıların, sosyal sorumluluk bilinci içinde bir işletmeye sahip olması büyük önem taşıyor. Alışveriş merkezleri yönetimlerinin tek kriteri, daha fazla insana daha fazla para harcatmak olursa, zaten ürettiğinden çok daha fazlasını tüketen toplumumuzun geleceğine yönelik kaygılar daha da çok artacaktır. İşte bu noktada, alışveriş merkezleri ticari birer işletme olmanın yanı sıra, toplumu daha ileriye götürebilecek, eğitebilecek, bilgilendirecek, kültürel ve sanatsal gelişimini sağlayacak sosyal sorumluluk projelerine de imza atmalıdır.

EN GÜZEL ÖRNEK

Bu tür projelere en güzel örneği ANKAmall gerçekleştiriyor. Ankara’da Mevlana’nın 800. doğum yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklerden en göze çarpanı ANKAmall’da yapılıyor. Alışveriş merkezinin her noktasında size Mevlana’yı hatırlatacak bir ayrıntı yerleştirilmiş. Mevlevi kültürünü yansıtan semazen heykelleri, sema gösterileri, Mevlana’nın özlü sözlerinin yazılı olduğu levhalar ve ünlü düşünürün Belh’ten Konya’ya yolculuğunu konu alan fotoğraf sergisi.

Her yönüyle hızla tüketime teşvik edildiğimiz bir toplumda, bir alışveriş merkezinin, Mevlana gibi, bu dünyanın ne kadar fani olduğunu bize en iyi anlatan düşünürlerden birisini görkemli bir şekilde anıyor olması oldukça cesur bir yaklaşım. Bu girişiminden dolayı ANKAmall Alışveriş Merkezi Müdürü Alev Kahraman’ı tebrik ederken son cümleyi Mevlana’ya bırakıyorum.

"Ey altın sırmalarla süslü elbiseler giymeye, kemer takmaya alışmış kişi. Sonunda sana da dikişsiz elbiseyi giydirecekler."

İncek’te Fener’e rakip Kolejliler

BAŞKENT’in Beverly Hills’i olarak anılan İncek, Ankara’nın en hızlı gelişim gösteren yerlerinin başında. Özellikle de buraya yapılan, Çayyolu, Bilkent bağlantısını da sağlayan Anadolu Bulvarı’nın ardından gelişimi daha da hızlandı. Ankara’nın kalbur üstü ailelerinin villalarının yer aldığı bu bölge, sosyal tesis açısından da oldukça zengin olacak. Buraya ilk yapılan tesis İncek Tenis Kulübü olmuştu. Geçtiğimiz haftalarda da bu köşeden, Fenerbahçe’nin İncek’te dev bir sosyal tesis projesini hayata geçirmeye başladığından bahsetmiştim. İşte şimdi bunlara yeni bir tanesi daha ekleniyor. Fenerbahçe gibi büyük bir camia daha İncek’e böyle bir tesisin temellerini atıyor. Kolejliler.

TED Ankara Koleji’nin İncek Kampusu’nun yanına, kolejliler için, Kolej-İn adında muhteşem bir tesis yapılıyor. 12 dönüm arazi üzerine yedi bin metrekare kapalı alana sahip tesiste yok yok. Açık ve kapalı olimpik yüzme havuzları, tenis kortları, SPA, fitness, şık restoranlar ve daha pek çok bölüm yer alacak. Kolej-İn’in temel atma töreni 27 Ekim’de yapılacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılacağı törende Alpay da bir konser verecek. Tesisin 2009 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Kolej-İn projesini TED Ankara Koleji Mezunları Derneği yürütüyor. Daha temel atma töreni bile yapılmamış olmasına rağmen, Kolej mezunları bu tesise üye olabilmek için sıraya girmiş durumda. Şimdiden bin civarında üyeye ulaşmışlar. Bu arada belirtmekte fayda var. Ankara Koleji Mezunları Derneği’nin halkla ilişkilerini, daha önce Laila’da bu görevi yapan Meryem Çirkin üstlendi. Laila’nın Laila olduğu dönemde oldukça başarılı işler çıkaran Meryem Hanım, aynı başarısını burada da sürdürürse, Ankara Koleji Mezunları Derneği, Ankara sosyal hayatında çok daha aktif olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları