Saddam idam edildi

Güncelleme Tarihi:

Saddam idam edildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2006 03:58

Irak'ın idam cezasına çarptırılan devrik lideri Saddam Hüseyin, şafaktan az önce asılarak idam edildi.

Haberin Devamı

Irak'ın, ölüm cezasına mahkum edilen devrik lideri Saddam Hüseyin, asılarak idam edildi. ABD tarafından desteklenen Irak televizyon kanalı El Hurra, Saddam Hüseyin'in cezasının yerel saatle 06.00'te (TSİ 05.00) infaz edildiğini duyurdu.

Saddam'ın son anlarını videoya alan Ali El Massedi, idam sephasına bir metre kadar uzaklıktaydı. Normalde Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin resmi kameramanlığını yapan Massedi, NEWSWEEK'e konuştu.

"Gözlerinde korkuyu gördüm" diyen Massedi, "Adalet, direniş ve direnişçiler hakkında birşeyler mırıldandı" diye konuştu. Massedi'ye göre Saddam son anda "Irak bensiz hiçbir şey" dedi.

Saddam Hüseyin, 2003 yılı nisan ayında, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerince devrilmiş ve bu yılın kasım ayında, 1982'de kendisine karşı düzenlenen bir suikast girişiminin Duceyl'de 148 Şii köylüyü öldürerek insanlığa karşı suçlu bulunmuştu.

IRAK HÜKÜMETİ RESMEN AÇIKLADI

Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Lebid Abbavi, Saddam Hüseyin'in asılarak idam edildiğinin resmen açıklandığını söyledi. Lebid Abbavi, BBC Televizyonu'na yaptığı açıklamada “Saddam Hüseyin asıldı. Bu resmen ilan edildi” diye konuştu.

SADECE SADDAM İDAM EDİLDİ

Haberin Devamı

Saddam idam edildi
Bazı Amerikan internet sitelerinde bu görüntünün Saddam'ın idam edildiği yere ait olduğu öne sürüldü.

Iraklı yetkililer, bu sabaha karşı sadece Saddam Hüseyin'in idam edildiğini belirtti.

Yetkililer, Saddam'ın üvey kardeşi Barzan El Tikriti ile başka bir rejim yetkilisinin Kurban Bayramı'ndan sonra asılacaklarını kaydetti.

El Arabiye Televizyonu, Saddam Hüseyin'in asılmasının ardından, Saddam'ın kardeşi Barzan El Tikriti ile eski yargıç Avad El Bender'in de asılarak idam edildiklerini duyurmuştu.

SÜRGÜNDEKİ IRAKLILAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Amerika'da sürgünde yaşayan Iraklılar, Saddam Hüseyin'in ölüm haberi üzerine sokaklara dökülerek kutlamalar yapmaya başladı.

Saddam Hüseyin'in, doğum yeri Tıkrit'te toprağa verileceği haberleri gelirken Saddam Hüseyin'in kızının, babasının geçici olarak Yemen'de toprağa verilmesini, 'Irak'ın özgürlüğünü kazanmasından sonra' cenazenin Irak'a getirilmesini istediği belirtiliyor.

SADDAM'IN BÜYÜK KIZI RAGDAD METANETLİ

Haberin Devamı

Irak'ın ABD tarafından devrilen ve bu sabah erken saatlerde Duceyl davasından aldığı idam cezası infaz edilen devlet başkanı Saddam Hüseyin'in büyük kızının, büyük acısına rağmen metanetli olduğu açıklandı.

Saddam Hüseyin'in avukatlarından biri, Ragdad, kardeşi Rana ve 9 çocuklarının haberleri bir arada izlediklerini aktardı.

Adının açıklanmasını istemeyen avukat, Saddam Hüseyin'in avukatlarından bazılarının da destek olmak için Ragdad'ın Ürdün'ün başkenti Amman'daki evinde bulunduğunu söyledi.

Ragdad ve Rana'nın babalarının idam haberine ne tepki verdiğinin sorulması üzerine avukat, "Saddam onların babası ve herhangi bir baba da değil. Acılarını tahmin edebilirsiniz" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Ragdad ve Rana ile 9 çocukları, 30 Temmuz 2003'te Ürdün'e sürgüne gitmişti. Kızlarla çocuklar hala Amman'da bulunuyor. Saddam Hüseyin'in artık dul eşi Sacide ve üçüncü kızları Hala ise Katar'ın başkenti Doha'da yaşıyor.

AVUKATLARININ ÇABASI YETMEDİ

Saddam Hüseyin'in avukatları, Saddam'ın Iraklı yetkililere teslimini engellemesini istemek için ABD mahkemesine başvurdu. Savunma avukatlarıyla telefonda bir değerlendirme yapan yargıç Colleen Kollar-Kotelly, idam cezasının infazının durdurulması talebinin reddedildiğini bildirdi.

Devrim Mahkemesi'nin eski başkanı Avad Hamid el Bender de, yargılanmasının ABD Anayasası'na göre haklarını ihlal ettiğini öne sürerek, ABD mahkemesine başvurmuştu. Ancak ABD Adalet Bakanlığı, ABD mahkemelerinin, başka bir ülkenin adli sürecine müdahale yetkisi bulunmadığını belirterek isteği geri çevirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!