Saddam Hüseyin'in cezaevi günleri

Güncelleme Tarihi:

Saddam Hüseyinin cezaevi günleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2006 06:47

"Kendisini hâlâ Irak'ın cumhurbaşkanı zannediyor, titiz, çok kötü kahve yapıyor ve Doritos'a bayılıyor."

Saddam Hüseyin'in tutulduğu hapishanenin eski gardiyanı, Irak'ın devrik liderinin cezaevi hayatıyla ilgili böyle diyor.
Haberin Devamı

Gardiyana göre, iktidarı süresince gerçekleşen katliamlar ve cinayetlerle ilgili mahkemeye çıkması beklenen Saddam Hüseyin, kirli çamaşırlarını kendisi yıkıyor, hapishane avlusunda kuşlara yem atıyor.

20 yaşındaki Amerikalı gardiyan Sean O'Shea, Saddam Hüseyin'in cezaevindeki günlük yaşamıyla ilgili ayrıntıları ABD'de yayımlanan GQ dergisine anlattı.

Resmi olarak Irak yönetiminin nezareti altında görünse de, Saddam Hüseyin gizli bir yerde Amerikalı askerler tarafından gözaltında tutuluyor.

ABD'nin Irak işgalinden bir yıl önce Pennsylvania Ulusal Muhafızlarına katılan O'Shea, GQ dergisine dünyanın en ünlü mahkumunun günlük hayatı hakkındaki ayrıntıları anlatan beş gardiyandan biri.

'Saddam'ın en sevdiği yiyecek: Doritos'

Sean O'Shea, dergiye verdiği bilgilerle Saddam Hüseyin'in hapishanedeki tekdüze hayatının ayrıntılı bir portresini çiziyor.

Haberin Devamı

Devrik liderin günlük tuvalet ziyaretlerini, yemek saatlerini, boş zamanlarında yaptıklarını ve düzenli olarak girdiği check-up'ları anlatıyor.

O'Shea'nin anlattığına göre, Saddam Hüseyin'in hücresinde bir yatak, bir sandalye, bir havlu, birkaç kitap ve bir seccade bulunuyor.

Saddam Hüseyin, zamanının çoğunu küçük defterlere Arapça notlar alarak geçiriyor.

Gardiyan O'Shea, Saddam Hüseyin'in her gün çiçeklerini suladığını, yemek yemeden önce çatal-bıçaklarını ıslak bezle sildiğini belirtiyor.

Irak'ın devrik cumhurbaşkanının ayrıca, hücresine konulan koşu bandını istemediği, bunun yerine bir pinpon masası talep ettiği ancak bu isteğinin yerine getirilmediği de gardiyanın dergiye aktardığı bilgiler arasında.

Ayrıca Saddam Hüseyin'in öğünlerinde sık sık Cheetos yediği, ancak bir gün kendisine bir poşet Doritos getirilmesiyle tercihlerinin tamamen değiştiği de belirtiliyor.

Gardiyan O'Shea'nin anlattıklarına göre, Doritos poşeti geldiğinde Saddam Hüseyin bunu hemen bir köşeye çekilerek hızlı hızlı yemeye başlamış.

'Ben hâlâ Irak'ın cumhurbaşkanıyım'

Saddam Hüseyin'in fiziksel olarak güçten düştüğü, ancak kendine güvenini kaybetmediğini söylüyor Sean O'Shea.

Haberin Devamı

Tikritli bir çiftçi çocuğu olan Saddam Hüseyin, hâlâ Küba puroları içmekten büyük keyif alıyor ve ara sıra O'Shea'ye 'iyi bir kadının nasıl bulunacağı ve nasıl hizada tutulacağı' üzerine tavsiyeler de veriyor.

Gardiyan Sean O'Shea, Saddam Hüseyin'in kendisini ülkesine karşı suç işlemekle yargılamak isteyen Iraklı savcılarla yaptığı bir toplantıdan nasıl öfkeyle ayrıldığını da anlatıyor.

"Bakanlarmış... Ne bakanları? Ben hâlâ bu ülkenin cumhurbaşkanıyım" diye bağırmış hücresinde Saddam Hüseyin.

O'Shea, ABD eski başkanı Ronald Reagan'ın öldüğü haberini verdiğinde Saddam Hüseyin'in sessizliğe büründüğünü de belirtiyor.

Sean O'Shea ayrıca, Saddam Hsüeyin'in ABD Başkanı Bush'la görüşmek ve 'kendisiyle barışmak' istediğini de söylüyor.

Haberin Devamı

Bir dönem muazzam saraylar ve sonsuz refah içinde yaşayan Saddam Hüseyin, şimdi genç bir Amerikalı askerin gözetiminde tuvalete gitmek zorunda.

Gardiyan Sean O'Shea, Saddam Hüseyin için "Çok kötü bir adamdı" diyor ama ekliyor: "Bizim yanımıza geldiğinde ise çökmüş bir adamdı."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!