Saddam dolarlarının 12 yıl hapis cezası var

Güncelleme Tarihi:

Saddam dolarlarının 12 yıl hapis cezası var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2016 20:53

HÜRRİYET gazetesinin dün ‘Saddam’ın dolarları mı’ başlığı ile yayınladığı haber geniş yankı uyandırdı.

Haberin Devamı

İşadamı İnan Taptık’ın Ürdün-Suriye sınırındaki bir evde Saddam Hüseyin dönemine ait olduğu iddia edilen 3 milyon doların 920 bin Euro’ya satıldığını anlatması, uzmanları da harekete geçirdi. Finans çevreleri ve hukukçular, bu paraların takipte olabileceğini uyarısında bulunurken, vatandaşların bu parayla yakalanılması halinde 12 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğine işaret etti. Okuyucuların bir kısmı ise söz konusu paralara aracılık eden isimlere ulaşmaya çalıştı.

Saddam dolarlarının 12 yıl hapis cezası var

TERÖRÜN FİNANSMANI

Ortadoğu’da yaşanan siyasi karmaşanın bir ülkede sistemin çökmesine yol açtığını hatırlatan Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver, “Buralarda devletlerin çökmesi bir takım terör gruplarına alan açtı. Bu durum, Türkiye açısından bakıldığında, terörizm kadar ekonomik açıdan da ciddi tehditler oluşturuyor. Bu gruplar bu türden paralardan nemalanıyor olabilir. Türkiye mali otoritelerinin de dikkat etmesi gerektiği gibi, kolay yoldan para kazanmak isteyenlerin de uzak durması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

PARA TRANSFERLERİNE DİKKAT
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aysun Göksu ise konu ile ilgili açıklamasında “Saddam Hüseyin’in imal ettiği ve gerçeğiyle birbirinden ayırmanın çok güç olduğu sahte dolarların dolaşıma girmesi hem ülke ekonomileri hem de şirketlerin kredibilitesi açısından ciddi anlamda risk içeriyor. Bu anlamda özellikle de bankalar, döviz şirketleri, finans kuruluşları ve ticarette ihraççı konumunda olan şirketlerin döviz girdilerini sıkı kontrol altında tutmaları gerekir. Nakit para transferinden uzak durarak elektronik ortamda para transferlerinin gerçekleştirilmesi bu riski büyük ölçüde azaltır. Büyük ölçekli döviz girdisi olan şirketler bu konuda Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) gibi kurumlardan destek alabilir” şeklinde konuştu.

 

Haberin Devamı

Paranın sahte olduğunun tespit edilmesi halinde bu kişilerin 2 yıldan 12 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası alabileceklerini söyleyen Avukat Alper Sarıca, şunları söyledi: “Eğer para sahte değilse ya da paranın sahte olduğu bilinen bilimsel yöntemlerle tespit edilemeyecek nitelikte ise de cezai ve hukuki sorumluluktan yine de kurtulamazsınız. Yani siz 3 milyon dolar parayı yaklaşık 1 milyon dolara tekabül eden bir para karşılığında satın alıyorsanız burada bir hukuksuzluk olduğunu kabul etmiş ve bundan rant sağlamak istemiş oluyorsunuz.”  Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aysun Göksu ise nakit para transferinden uzak durarak elektronik ortamda para transferlerinin gerçekleştirilmesinin bu riski büyük ölçüde azaltacağını söyledi.

Haberin Devamı

Yaygın bir dolandırıcılık
ULUSLARARASI para transferleri yapan bir finans uzmanı, “Uluslararası para transferi ve bütün para ticaretlerini çok iyi ve yakından bilirim. Bu dolarlar gerçekten var fakat denildiği gibi tek şartları evde teslim etmek. Bunun sebebi oraya yüklü bir döviz götürmenizi sağlamak ve evden çıktıktan bir kaç dakika sonra silahlarla önünüzü keserek hem verdikleri parayı hem de sizin takas için götürdüğünüz paraya el koymak. Bu ara yaygın olan bir dolandırıcılık sistemi. Dikkat edilmesinde fayda var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!