Saçlar neden dökülür

Saçlarınızın son günlerde normalden daha fazla döküldüğünden mi şikayetçisiniz? O zaman beslenme alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirmelisiniz. Ya da ailenizdeki diğer bireylerin saç dökülme nedenlerini araştırmalısınız.

Mevsimsel değişimler saçların dökülmesinde önemli bir neden olarak biliniyor. Ancak genetik faktörler, hormonal değişikler, yanlış beslenme, şok diyetler, çinko, demir gibi mineral eksikleri, stres, saça uygulanan kimyasal işlemler ve maddelerin yanı sıra birçok çevresel ve tıbbi faktörler de saçların doğal devinimini tamamlamadan dökülmesinde etken.

Konuyla ilgili danıştığımız B’iota Laboratuvarları Medikal Müdürü Prof. Dr. Kerim Alpınar, kadınlarda ve erkeklerde saç kaybının farklı şekillerde ortaya çıkabileceğini belirtiyor. 40-50 yaş arasında her 10 erkekten 4’ünde belirgin saç kaybı bulunduğunu da anlatan Alpınar, yaş ve genetik özellikler sonucu ortaya çıkan (androgenetik) saç dökülmesinin 10, 20 ya da 30’lu yaşlarda da başlayabildiğini, erkeklerde alın köşeleri ve tepe bölgelerinde saç dökülmesi görülürken, kadınlarda tepe bölgesinde kısmi bir saç dökülmesi ile karşılaşıldığını söylüyor ve ekliyor: "Türkiye’de her 100 kişiden 58’i henüz 38 yaşına gelmeden saçsız kalma tehlikesiyle karşı karşıya. 18-44 yaş arası daha çok mevsimsel/dönemsel saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya kalıyor. 45 yaş ve üzerindeki problem ise uzun vadeli olarak görülüyor."

Bunları biliyor muydunuz

Saçlarınızı çok sıcak suyla yıkamayın.

Kan dolaşımını hızlandırdığı ve saç köklerini beslediği için hergün düzenli olarak saç diplerine masaj yapmak saçları besliyor.

Banyodan sonra saçlarınızı sıkıca geride toplamak yerine bir süre kendi haline bırakın. Daha sonra kurutun.

Belirli bir yaştan sonra saçların azalmasını önlemek amacıyla kabak çekirdeği ve ayçekirdeği oldukça yararlı.

Sağlıklı saçlar aynı zamanda yediklemizle de bağlantılı. Saç telinin ana maddesi yüzde 97 oranında keratinden oluşuyor. Bu madde de soğan, kabak, kayısı, patates, lahana ve böğürtlenin yanı sıra et, kaşar peyniri ve balıkta bulunuyor.

Ananasın da saçta olumlu etkisi var. Ancak konservesi yerine tazesini tükettiğinizde, içindeki bir madde saçın daha çabuk uzamasını sağlıyor.

B vitamini sadece saçı beslemekle kalmıyor aynı zamanda stresi de azaltıyor. Biliyorsunuz, stres saçın en büyük düşmanı.

Ciltlerde kış renkleri

Kendi kişisel kış renklerinizin hangileri olduğunu biliyor musunuz? İşte, cilt ve saç tonunuza uyacak en doğru makyaj renkleri...

AÇIK TENLER: Solgun ciltler gözlerde, dudaklarda ve yanaklarda soğuk renklere ihtiyaç duyar. Mavi ya da uçuk mavi, teni mat gösterir. Buna karşın pembe ve uçuk pembe cilde yumuşak bir görüntü kazandırır. Bu yüzden fondöten seçerken açık tonları tercih etmek gerekir.

KUMRAL TENLER: Cilt hafif renkliyse dudaklar ve yanaklar şeftali ve bronz tonlarıyla sıcak bir görüntüye bürünür. Yumuşak kayısı ya da turuncunun şeffaf birlikteliği de uyumlu bir görünüm sağlıyor. Fondöten seçerken içinde aynı zamanda bir miktar sarılık barındırdığını göz önünde bulundurun.

BUĞDAY TENLER: Eğer koyu bir cilde sahipseniz, dudaklar ve yanakları kayısı, mercan ve altın gibi sıcak ve güçlü tonlarla renklendirebilirsiniz. Dudakta mürdüm tonları dikkat çekici. Seçtiğiniz fondötenin alt renginin bir miktar sarı içermesi gerekir. Soğuk nüansları ise cildin solgun görünmesine neden olur.

Gençliğin son formülü

Yeni mezolift

Cildinizin genç kalmasını istiyor ama acıdan ve iğneden korkuyorsunuz... O zaman size iyi bir haberimiz var: Yüz, boyun, el ve dekolte bölgesinde erken yaşlanmış dokuyu yeniden canlandıran mezolift, acısız bir uygulama olarak öne çıkıyor.

Ülkemizde bu yöntemi uygulayan ve geliştirdiği sistemi "modern mezolift" olarak tanımlayan Dr. Roya Sharghi, Zuhal Olcay’ın da son dönemde uyguladığı ve dünyada da ilgi gören tekniği anlattı:

Botoks mu mezolift mi?

- Botoks alın ve göz kenarlarına kas içi uygulanan ve sinir iletisini bloke eden bir madde. Bu etkisiyle kırışık ve çizgileri oluşturan kas gruplarının hareketini durdurur. Oysa mezoliftin kas veya sinirsel yapılarla ilişiği yoktur. Amacı kaslarda felç oluşturmadan ve mimikleri engellemeden cildi beslemek, canlandırmak, diri ve gergin görünmesini sağlamaktır. Teknik olarak botoks uygulamasına benzeyen mezolift, tüm yüz ve hatta boyun bölgesine de rahatlıkla uygulanıyor. Botokstan temel farkı, uygulama yapılan bölgelerde kas felci yapmaması ve mimik kaybına yol açmamasıdır.

Modern mezolift uygulamasını anlatır mısınız?

- Mezolift her yerde iyi doktorlar tarafından yapılıyor. Ben en son Fransa’ya gittiğimde katıldığım bir kongrede yepyeni bir metod öğrendim. Özellikle yüz için tercih edilen mezoliftin yeni versiyonunda iğne yardımıyla ama iğneyi cilde sokmadan ve herhangi bir acı vermeden bütün ilaç cildin mezoderm yani orta tabakasına penetre ediliyor. Yani iğneyle girip, baloncuklar veya küçük havuzlar oluşturmak yerine deri bariyerini güçlendiriyoruz. Ama burada önemli olan iğnelerin açılarını doğru tespit etmek. Küçük bir yanlışlık bile cildin delik delik görünmesine neden olur.

Bu yöntemin temel amacı nedir?

- Hastanın cildinde neye ihtiyaç olduğuna bakıyorum. Bizim amacımız cildi daha iyi bir duruma getirmektir. Bunu da ikinci seanstan itibaren hissedebilirsiniz. Cildin görüntüsü hemen değişir. Bu da kişide mutluluk hissini artırır.

Ciltte yıpranma başlamadan mezolift uygulaması yapılmalı

Cerrahisiz ve anestezisiz bir yöntem olan mezotift, yüz gerginleştirme, kırışıkların azaltılması, doldurulması, kontür düzeltme, gevşekliğin azaltılması, leke tedavisi ve yaşlanmayı geciktirmek için uzun yıllardır uygulanıyor.

Manuel olarak özenle hazırlanmış karışımların yine özel tekniklerle cilt altına enjekte edilmesi ile uygulanan bu yöntem ile yüz, boyun, dekolte ve özellikle el bölgesinde oluşan yaşlanma etkilerinin giderilmesinin yanı sıra sigara ve alkolden zarar gören cildin yeniden yapılanması da sağlanıyor. Öncelikle orta yaş ve üstündekilerde, sigara kullananlarda, güneşin zararlı etkilerine maruz kalmış, yıpranmış ve bakımsız ciltlerde, beslenmesine dikkat etmeyenlerde ve kuruma, esneme gibi şikayeti olan kişilerde iyileştirici etkisi oldukça fazla.
Yazarın Tüm Yazıları