Sacco ve Vanzetti için heykel

Güncelleme Tarihi:

Sacco ve Vanzetti için heykel
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ünlü şair Nazım Hikmet'in dizelerinde destanlaşan Nicola Sacco ve Bartolomeo Vanzetti adlı işçiler için, ABD'de anıt-heykel dikiliyor. İtalyan göçmen işçiler Sacco ile Vanzetti, cinayet işledikleri gerekçesiyle yargılanarak, 1927 yılında Boston'da idam edilmişlerdi. Dava, dünyada çok tartışılmış, işçilerin, sol görüşlü oldukları gerekçesiyle ve düzmece bir yargılama sonucu öldürüldükleri düşüncesi ağırlık kazanmıştı. Sacco ile Vanzetti'nin isimleri, dağılan Sovyetler Birliği'nde caddelere, fabrikalara verilmiş ve dünyanın her yerinde binlerce kişi onlar için gösteri ve yürüyüşler düzenlemişti. İtalyan göçmen işçilerle ilgili oyunlar sahnelenmiş, filmler yapılmış ve kitaplar yazılmıştı.

Nicola Sacco ile Bartolomeo Vanzetti'nin bronz anıtının tasarımı, bugün düzenlenecek törenle Boston Belediye Başkanı Thomas Benino'na sunulacak. Tören, Sacco ve Vanzetti’nin ölümünden tam 70 yıl sonraya rastlıyor.

Anıt - heykel, Rushmore Dağı'nda dört ABD Başkanı'nın portrelerini kayalıklara yapan ünlü sanatçı Gutzon Borglum tarafından tasarlandı. Borglum, tasarımını, Sacco ile Vanzetti'nin elektrikli sandalyede can vermelerinden sonra yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!