Saç kaybı nasıl azaltılır

Saç sorunu olanlar çoğalıyor.

Haberin Devamı

Bu durumun birçok sebebi var. Birinci sırada saç bakımında yapılan yanlışlar geliyor. İşte o yanlışlar ve etkili bazı çözüm önerileri...

ŞAMPUANLARA DİKKAT!

Şampuan seçiminde yapılan yanlışlar çok önemlidir. Kullandığınız şampuan kaliteli değilse saçınızın canına okuyabilirsiniz. Çünkü bazı şampuanlar tam bir kimyasal zehir gibi çalışıyor. Ayrıca usulüne uygun kullanmadığınız zaman faydalı şampuanlar da zararlı hale gelebiliyor. Diğer taraftan şampuandan beklenen faydaları da çok abartmamak gerekiyor. Çünkü tıpkı cildiniz gibi cildin doğal bir parçası olan saçlar da içten besleniyor. Dıştan sadece desteklenebiliyor. Sık yıkamak (kepek sorununuz yoksa saçlarınızı her gün yıkamanız gerekmeyebilir), hele hele günde birkaç kez yıkamak saçların koruyucu bariyerlerine zarar verebiliyor. Doğal şampuanların da eğer kaliteli üretim teknolojisi kullanılmamışsa saçlarınıza zarar verebileceği aklınızda olsun. Saçlarınızı yıkarken de temiz ve güvenilir bir su kullanmaya, saçlarınızı aşırı klorun etkisinden korumakta da fayda var. Özellikle yaz aylarında aşırı klorlu havuz suları saçlarınızın canına okuyabiliyor.

FIRÇALAMA, TARAMA KURUTMA SAÇI ZORLUYOR

Saçlara zarar veren sadece su ve şampuanlar değil. Aşırı fırçalama ve tarama, kalitesiz tarak ve fırçalar da saçların yapısını bozabiliyor. Özellikle saçın aşırı ısınmasına yol açan teknik cihazlar (kurutma makineleri, fön cihazları) saçın tahrip olmasına yol açabiliyor. Yine aynı şekilde yanlış taramalar ve sık sık yapılan düzeltme çabaları da saçlarda kırıklara yol açabiliyor. Saçları tersten taramak, aşırı kabartmaya çalışmak, yoğun jöle kullanmak ve benzeri yapıştırıcılar, şekillendiricileri sık sık tatbik etmek de saçın yapısını ve bütünlüğünü bozabiliyor.

BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

Önemli bir nokta daha var. Çoğumuz beslenmenin saç kalitesi üzerinde olumlu etkilerinden faydalanmıyoruz. Oysa Omega-3’ten zengin yiyecekler, yeşil çay ve diğer antioksidanlar, vitamin ve mineralden zengin bir beslenme planı tıpkı cilt gibi saçın bütünlüğünü, sağlamlığını, canlılığı ve parlaklığını destekliyor.

HASTALIK İŞARETİ OLABİLİR Mİ

Bütün gayretinize rağmen bir türlü kontrol edemediğiniz, hızla ilerleyen bir saç dökülmesi sorununuz varsa hormonal sisteminizi gözden geçirmeniz faydalı olabilir. Tiroid tembelliği ve testosteron sorunu da saç dökebiliyor. Ayrıca bazı ilaçlar (mantar ilaçları, antidepresanlar, akne ilaçları, kan incelticiler, bazı tansiyon ilaçları, hatta kolesterol ilaçları) saç kaybını hızlandırabiliyor.
Son olarak yanlış boyama tekniklerinin ve berber, kuaför çözümlerinin, önerilerinin de saçınıza zarar verebileceği aklınızda olsun. Saç sorunlarınızın çözüm noktaları dermatoloji uzmanlarıdır.

Haberin Devamı

Saç güçlendirici reçeteli ilaçlar

Haberin Devamı

Saç uzamasını hızlandırdığı ya da saç dökülmesini önlediği kesin olarak kanıtlanmış iki reçeteli ilaç var: Minoksidil (Rogaine) ve Finasterid (Pro Pecia)
Minoksidil saç köklerini güçlendiriyor, finasterid ise saç kaybına neden olan testosteronun dihidro testosterona dönüşümünü durduruyor. Her iki ilaç sadece işin uzmanı dermatologların tavsiyesi ve gözetimi altında kullanılabiliyor.

Sirke kilo vermeye yardımcı oluyor

Japonya’da fareler üzerinde yapılan bir çalışmada sirkenin (asidik asit) kilo kaybını destekleyebileceğini gösteren bulgular elde edildi. Bu durum muhtemelen sirkenin çok yönlü bir kilo organizatörü olmasıyla ilişkili görünüyor. Sirke bilindiği gibi yiyeceklerin glisemik yükünü azaltıyor. Glisemik yükü azalan yiyeceklerin kilo yapma ihtimali de azalıyor. Diğer taraftan sirke tuz ihtiyacını azalttığı ve doygunluk hissini güçlendirdiği için de yeme ihtiyacını kontrol altına alabiliyor. Kilo problemiyle mücadelede tuzu azaltmak ve sirkeden daha çok yararlanmak önemli bir destek sağlayabilir.

Haberin Devamı

Vitamin D kilo kaybını kolaylaştırıyor

Bilimin birçok alanında olduğu gibi tıpta da bilgiler sık sık değişir. Yeni bilgiler eski yanlışları ortadan kaldırıverir. Vitaminlerin şişmanlattığı düşüncesi yerini yavaş yavaş doğru ve dengeli beslenmenin, dolayısıyla vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme planının kilo kontrolünü kolaylaştıracağı şeklinde değiştirecek şeklinde görülüyor. Mesela son yıllarda arka arkaya yapılan çalışmalar D vitamini ve kalsiyumun kilo kontrolünü kolaylaştırdığını gösteren güvenilir bulgular ortaya koydu. Haziran ayı başında Amerika’da yapılan yıllık endokrin topluluğu mitinginde sunulan bir bildiride (Minnesota Üniversitesi Dr. Shamalar Spley) D vitamininden zengin beslenmenin kilo kontrolünü kolaylaştırdığını gösteren bulgular yayınlandı.

Haberin Devamı

Omega 3 desteği şeker hastalarında damar lezyonlarını azaltıyor

İran’da Tahran Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma Omega-3’ten zengin bir beslenme planını ısrarla uygulayan şeker hastalarında şeker hastalığına bağlı damar hasarının daha seyrek görüldüğünü düşündüren bulgularla sonuçlandı. Omega-3 yağ asitleri kanı inceltiyor, trigliserid seviyelerinin azaltılmasını kolaylaştırıyor, damar iç yüzeyini döşeyen endoteri güçlendiriyor.

Yazarın Tüm Yazıları