Sabrımız taştı

Güncelleme Tarihi:

Sabrımız taştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2011 00:00

Soykırımı inkâr yasası teklifinin Fransa Meclisi’nde oylanması öncesi Paris’e gelen TBMM heyeti, “Bu yasa geçerse ipler kopar. Türkiye’de herkesin sabrı taştı” mesajını verdi. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, “Yasa önerisi, siyasi zararların yanı sıra medeni dünyanın kabul ettiği tüm modern düşüncelerle de ters düşüyor” dedi.

Haberin Devamı

FRANSA’da, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin girişimiyle iktidardaki Halk Partisi’nin (UMP) Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından getirilen ve ‘Ermeni soykırımını inkâr edenlere’ 1 yıla kadar hapis, 45 bin Euro da para cezası öngören yasa teklifinin Meclis’te görüşülmesi için geri sayım başladı. Fransız hükümeti bugün Meclis Başkanlık Divanı’nda, yasa teklifinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin son kararı verecek. Kritik oylama öncesi Paris’e gelen TBMM ve işadamları heyeti Fransız muhataplarına, “Bu yasa geçerse ipler kopar, Türkiye’de herkesin sabrı taştı” mesajı verdi. Fransa genelinde örgütlenen Türk dernekleri ise yasanın görüşüleceği perşembe sabahı Parlamento binasının önündeki Concorde Meydanı’nda toplanma kararı aldı.
Lobi için koalisyon
Paris’te dünkü temaslarına Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Axel Poniatowski ve Sosyalist Parti yöneticisi Pierre Moscovici ile görüşen heyette, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’ın yanı sıra Paris’te bir önceki dönem büyükelçilik yapan CHP’li Osman Korutürk, Türkiye-Fransa Dostluk Grubu Başkanı AK Partili Kasım Gürpınar, CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ile daha önce Ermeni iddialarını reddettiği için İsviçre’ye girişi yasaklanan Türk Tarih Kurumu eski Başkanı, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu bulunuyor.
Medeni düşüncelere ters
Temasların ardından Türkiye Büyükelçiliği’nde bir açıklama yapan Volkan Bozkır, şunları söyledi: “Marsilya Milletvekili tarafından verilen yasa önerisi, siyasi olarak vereceği zararlar dışında, bugün medeni dünyanın kabul ettiği tüm modern düşüncelerle de ters düşüyor. Biz buraya sadece bu anlamsız yararsız ve zararlı tasarının Türkiye Fransa ilişkilerine verileceği zararın, bunun bölge ve ülkemize yansıtacağı olumsuz etkinin boyutunu anlatmaya geldik. Konuyu tartışmaya gelmedik, konuyu tartışmak bizim işimiz değil. Fransız kamuoyunun bu hissiyatımızı anlamasına imkan sağlayacaktır. İlk intiba, ilişkilere bu kadar büyük zarar vereceklerinden haberdar değiller. UMP Grup Başkan Vekili Christian Jacob ‘Bu konuda fikir değiştirmek hükümetin işidir’ diyerek topu hükümete attı. Yarın (bugün) Jacob’la da görüşeceğiz. Bir değişiklik olur mu, onların kararı tabii. Yasa şekil olarak teklif, ama sorumluluğu hükümete yükleyen bir açıklama yapıyor. Anlıyorum ki mesajlarımız yerine ulaşmaya başladı. Türkiye’nin tepkisinin boyutlarını önceden hesaplayamadıkları, bu nedenle de ne yapacaklarını bilemediklerini görüyoruz. Bunu da olumlu görüyorum. Sadece birkaç oy için yapılacak hasarın önemini anlayacaklar umarım.”
İpler tamamen kopar
Paris eski Büyükelçisi Osman Korutürk de, Fran-sa’daki “Türkler eser, gürler ama sonra ilişkiler düzelir” imajının sorulması üzerine, “2001 yılında geçen yasa ceza içermiyordu. Buna rağmen ikili ilişkiler son derece ciddi oranda geriledi. Eğer ceza yasası gibi bir gelişme olursa buna Türkiye’nin vereceği yanıtı görecekler. O yasanın geçtiği an, iplerin de koptuğu an olacaktır” dedi.
Nükleer ve Airbus kartı
Bozkır’ın görüşmelerde Fransız muhataplarına ‘nükleer ve Airbus ihaleleri kartını da sunduğu’ öğrenildi. Bozkır, “Buraya herhangi bir tehditle gelmedik. Bir tablo çiziyoruz. İlişkilerin boyutunu, ticaret ekonomi, turizm, eğitim, nükleer alanda ya da Airbus alımları gibi gelecekteki işbirliği olasılıklarının birkaç oy için feda edilmemesi çağrısında bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

TBMM heyeti Paris’te

Haberin Devamı

PARİS’te bulunan TBMM heyetinin asıl temasları bugün gerçekleşecek. Sabah saatlerinde önceki yasa teklifinin reddedilmesini sağlayan Tarihe Özgürlük Derneği Başkanı tarihçi Pierre Nora ile bir araya gelecek olan heyet, ardından Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin diplomasi Başdanışmanı Jean David Levitte, Dışişleri Bakanı Alain Juppe ve Meclis Başkanı Bernard Accoyer ile bir araya gelecek. Bugün ayrıca iktidardaki UMP ve ana muhalefet Sosyalist Parti grupları toplanarak teklife ilişkin grup kararı alınıp alınmayacağını belirleyecek. Başkanlık Divanı da bugün toplanarak Meclis gündemini belirleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!