Sabit telefonlar 10 haneli oluyor

Güncelleme Tarihi:

Sabit telefonlar 10 haneli oluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2009 00:01

Şehir içi sabit telefon hizmetlerinin 11 Mayıs’ta rekabete açılmasıyla Türk Telekom’a yeni rakipler çıktı, milletlerarası ve şehirlerarası sabit telefon hizmeti vermek üzere lisans alan firma sayısı 50’yi buldu. Ev ve işyeri sabit telefon aboneleri de, 10 Eylül’den itibaren cep telefonu aboneleri gibi numara taşıyabilecek; yeni dönemde sabit telefon numaraları 7’den 10 haneye çıkacak.

Haberin Devamı

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim  Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, şehir içi telefon hizmetlerinin  11 Mayıs itibariyle rekabete açıldığını hatırlatarak Türk Telekom gibi sabit telefon hizmeti vermek üzere 50 firmanın lisans aldığını bildirdi. Daha önce, milletlerarası ve şehirlerarası sabit telefon hizmeti vermek üzere lisans alan firma sayısının 32 olduğunu aktaran Acarer, 11 Mayıs’ta piyasanın rekabete açılması ile 18 yeni firmanın daha lisans aldığını söyledi.

5 yeni operatör numara istedi 

Bu işletmecilerin “sabit telefon hizmetleri işletmecisi” olarak tanımlandığını anlatan Tayfun Acarer, işletmecilerin Türk Telekom ile ara bağlantı sözleşmesi yapacağını dile getirdi. Firmaların, Türk Telekom ile ara bağlantı ücretleri konusunda anlaşamaması halinde BTK’ya müracaat edeceğini bildiren Acarer şöyle devam etti: “Sabit telefon hizmetleri işletmecileri, Türk Telekom’a bir ücret ödeyecek. Daha sonra bize müracaat ederek, numara grupları alacak ve 10 Eylülden itibaren hizmet vermeye başlayacak. Ancak, şu ana kadar sadece 5 işletmeci numara almak için BTK’ya başvurdu. Ankara ve İstanbul’da numara sıkıntısı var.”

Haberin Devamı

Alan kodları da değişecek 

Tayfun Acarer, yeni sistemin nasıl çalışacağını anlatırken de “Örneğin, Ankara’da hizmet verecek sabit telefon hizmeti işletmecileri bize başvurduğunda, biz Ankara’nın alan kodu olan 312’nin bir fazlası 313 ile başlayan numara grupları vereceğiz. Türk Telekom 312’yi kullanmaya devam edecek. Diğer işletmecilerin tümü 313’ü kullanacak. 312’deki numaralar bittiğinde Türk Telekom’a da 313 grubundan numaralar verilecek” ifadelerini kullandı.

Numara taşıma başlıyor

Sabit telefon hizmetlerinde 10 Eylül’den itibaren, numara taşınabilirliğinin de başlayacağını aktaran Tayfun Acarer, “Vatandaşlar ev ve işyerlerindeki sabit telefon numaralarını aynı il içinde hem başka işletmecilere hem de başka semtlere taşıyabilecek. Şu anda numara başka bir semte bile  taşınamıyor. Sabit telefon numaraları da artık 7 haneli değil,  10 haneli oluyor. Aboneler aynı il içinde arama yaparken alan kodunu da çevirecek.”

Haberin Devamı

Rekabet fiyatları yüzde 40 ucuzlattı

TAYFUN Acarer, şehir içi sabit telefon hizmetlerinde rekabetin başlamasıyla fiyatların aşağıya ineceğini belirterek, şehirlerarası ve milletlerarası sabit telefon görüşmeleri rekabete açılınca ücretlerin yüzde 40 civarında azaldığını hatırlattı. Şehir içi sabit telefon hizmetlerinin rekabete açılmasının çok köklü bir değişiklik olduğunu anlatan Acarer, “160 yıllık köklü bir gelenek yıkılıyor”  dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!