Sabancı, ’yoldan geçen değil’ diye baktı Bossa 76.4 milyon dolara Akkardan’a gitti

Güncelleme Tarihi:

Sabancı, ’yoldan geçen değil’ diye baktı Bossa 76.4 milyon dolara Akkardan’a gitti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2008 00:00

Sabancı Holding’in 2003’te sattığı Akkardansa, şimdi de Bossa’nın yüzde 50.12’sini 76.4 milyon dolara satın aldı. Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, hiçbir şirketi mecburiyetten satmadıklarını belirterek, "Yoldan geçene satmadık bu şirketi. 10’un üzerinde talibi vardı. Bu değerli mirası, daha önce Akkardansa’yı sattığımız, güvendiğimiz insanlara devrettik" dedi.

SABANCI Holding’in 2003 yılında sattığı Akkardansa, geçtiğimiz günlerde satışa çıkardığı Bossa’nın yüzde 50.12’sini 76 milyon 433 milyon dolara satın alıyor. Akkardan Sanayi ismini alan şirket, Türkiye’nin en önemli entegre tekstil şirketlerinden Bossa’nın yüzde 50.12’si için hisse devir anlaşması imzaladı. Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, hiçbir şirketi mecburiyetten satmadıklarını belirterek, "Yoldan geçene satmadık bu şirketi. 10’un üzerinde talibi vardı. İnce eleyip, sık dokuduk. Bu değerli mirası, daha önce Akkardansa’yı sattığımız, güvendiğimiz insanlara devrettik. Bizden aldıktan sonra Bossa’yı daha yukarılara taşıyacaklarını biliyoruz" dedi.

Ebubekir’i seçtiler

İçinde yabancı firmaların da bulunduğu çok sayıda yatırımcı, Türkiye’nin en büyük entegre tekstil şirketlerinden biri olan Bossa’nın satışıyla ilgilenmiş. Sabancı Holding, Bossa’ya en iyi değeri veren, daha önce bir satış tecrübesi yaşadıkları Faruk Ebubekir’i seçmiş. Banvit’in de ortağı olan Faruk Ebubekir’in sahibi olduğu Filiz Bakır Sanayi, 2003 yılında yine Sabancı Holding’in otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren şirketi Akkardansa’yı 9 milyon dolara satın alıp, ismini Akkardan olarak değiştirmişti.

İyi alıcılara sattık

Bir kaç yıl önce 5 stratejik sektörde odaklanma kararı aldıklarını hatırlatan Sabancı Holding CEO’su Dördüncü "Sektörleri neye göre seçtik? Büyüme oranı 2 haneli ve Türkiye’nin büyüme oranının üstünde. Türkiye’nin geleceğinde de bu sektörlerin öne çıkacağını düşündük. Avdansa, Pilsa, Gıdasa 2005 yılından bu yana sattığımız şirketler" diye konuştu. Dördüncü, tahtaya vurarak şöyle devam etti: "Hiçbir zaman mecburiyetten şirket satmadık. İyi yönetilen, kárlı şirketleri sattık. Hissedarlarımıza, çalışanlarımıza değer yaratmak isteriz. Alanlar da şirketin ismini, bizim sorumluluklarımızı taşıyabilen firmalar. Örneğin Pilsa’yı dünyanın en büyük plastik boru üreticisi satın aldı. Şirketleri daha ileriye götürecek firmaları seçtik. Akkardansa’yı alan Faruk Ebubekir’in o şirketi getirdiği yerleri gördük. Mirasımıza sahip çıkarak, bu sektöre odaklanacağını biliyoruz. Adana’ya sorumluluğumuz çok önemliydi."

Yünsa’yı satmayacağız

SABANCI Holding Strateji Grubu Başkanı Hakan Akbaş, geçtiğimiz hafta Hürriyet Gazetesi’nde yer alan bir haberde Yünsa’nın satışına ilişkin bir planları olmadığını söylemişti. Ahmet Dördüncü, Akbaş’ın sözlerini onaylayarak "Yünsa’yı satmayı düşünmüyoruz. Şu anda öyle bir plan yok. Yünsa Uptown’u satın aldı. Büyümeye devam ediyor" dedi.

Doğru karar vermek önemli

"SABANCI Ailesi’nin ilk şirketlerinden biri olan Bossa’nın satışıyla ilgili bir duygusallık oldu mu" sorusuna Ahmet Dördüncü "Bir duygusallık oldu mu bilmiyorum. Sonuçta işdünyası insanı bir yerlere götürür. Soyadları Eczacıbaşı olanlar eczacılıktan çıkmış durumdalar. Şirketlerin kendi gelecekleri var. Doğru kararlar vermek önemli" yanıtını verdi.

Sadece enerjide 6.5 milyar dolarlık yatırım planı var

SABANCI Holding’in odaklandığı sektörlerin dışında kalan şirketlerin satışını değerlendirdiğini belirten Ahmet Dördüncü "Sabancı Holding odaklandığı alanlarda hızlı büyüyor. Enerjisa bir kaç şirket satın aldı. Sadece enerjide milyonlarca dolarlık yatırım yaptık. Ortağımız Verbund ile planladığımız enerji yatırımları 6.5 milyar doları buluyor" dedi.

’Tekstil sektörü bitti’ diyenlere inanmıyor

TEKSTİLİ neden stratejik sektör olarak seçmediklerini Ahmet Dördüncü şöyle açıkladı: "Bossa’yı satmaya karar verdiğimizde tekstil iyi-kötü sektördür diye düşünmedik. Kárından şikayetçi olmadığımız bir şirketi sattık. ’Tekstil sektörü bitti. Tekstil yaşamıyor’ diyorlar. Bunlara inanmıyorum. Tekstil Türkiye için çok önemli bir sektör. Lojistik olarak, konumu ve hızıyla Türkiye bu sektörde önemli bir yerde. Sabancı çıkıyor, diye düşünmemek lazım. Biz odaklanacağımız sektörlerde sığ olmayacağız, derinleşeceğiz. Derinleşme olmadıkça yaralanmaya açık oluyorsunuz. Önemli olan çok sektörde faaliyet göstermek değil, derinleşmek."

Faruk Ebubekir ilk kez tekstile giriyor

OTOMOTİV yansanayi sektöründe faaliyet gösteren Akkardan Sanayi’nin sahibi Faruk Ebubekir’in, madencilik, gemi inşaatı ve metal sanayinde faaliyet gösteren şirketleri de var. Akkardan, Ford Otosan, Mercedes-Benz Türk, Otokar (Magirus, Land Rover), Otoyol (Iveco), Anadolu Isuzu, Askam, BMC, Temsa (Mitsubishi) gibi öncü hafif ve ağır ticari araç üreticileri için kardan milleri ve direksiyon şaftları üretiyor. Ayrıca, Ford ve Toyota fabrikaları için de otomobil ve pick-up’larda kullanılan tekerlek mili ve poyraların üretimini gerçekleştiriyor. Faruk Ebubekir’in yeni satın aldığı Bossa’nın faaliyet gösterdiği tekstilde ise tecrübesi yok.

2007 yılında cirosu 253 milyon doları buldu

Bossa, 1.1 milyon metrekare alana yayılmış toplam dört üretim tesisi ve 2 bin 800 personeliyle Türkiye’nin en büyük entegre tekstil kuruluşlarından biri.

Dış giyim, gömleklik ve denim-spor giyim olmak üzere üç ana üretim gruba sahip olan Bossa, 1951’de kuruldu.

Yıllık 84.5 milyon metre terbiye üretim kapasitesi ile Bossa; iplik, dokuma, boyama ve terbiye prosesleriyle pazara yüksek kalitede mamul kumaş sunuyor.

2007 yılında denim ve spor giyim, dış giyim ve gömleklik kumaş üretimi toplam 59.5 milyon metreye ulaştı.

Şirket 2007’de 253 milyon dolar ciro elde etti ve toplam 9.2 milyon dolar yatırım yaptı.

Son 5 yılda yapılan yatırımlar toplamı ise 100 milyon doları buluyor.

2007 yılında elde ettiği 21 milyon YTL kár ile Bossa, borsada işlem gören en kárlı tekstil şirketi oldu.

Bossa, 2006 yılı sonunda devlet destekli marka teşvik programı Turquality kapsamına da alındı.

Satışın ardından çağrı olacak mı

AKKARDAN’
a satışın ardından Bossa’nın toplam değeri 152.5 milyon dolara denk geldi. Ödenmiş sermayesi 108 milyon YTL olan şirketin dünkü kapanış fiyatı olan 1.56 YTL’ye göre piyasa değeri 168.5 milyon YTL’ye (146.2 milyon dolar) ulaştı. Ak Yatırım Araştırma Müdürü Erkan Savran, "Piyasa Bossa’nın satış fiyatını beklentilerden düşük bulmuş olabilir ya da şirket açıklamasında çağrı ile ilgili kısım yanlış anlaşılarak ’çağrı olmayacak’ şeklinde algılanmış olabilir. Ama ben çağrı olmasını bekliyorum. İki farklı grup arasında yapılan bir satışta çağrı olmaması mümkün değil" dedi. Oyak Menkul Kıymetler analisti Hasan Şener ise Sabancı’nın net aktif değeri içinde Bossa’nın payının sadece yüzde 0.7 olması nedeniyle bu satışın sabancı Holding’in hisse değerine büyük bir etkisi olmasını beklemediğini belirtti. Sabah saatlerinde işlem yasağı gelen Bossa hisseleri, İMKB’de ikinci seansın başında yeniden işleme açıldı ve 14.42 itibariyle yüzde 10.26 düşüşle 1.40 olan taban seviyesinden işlem görüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!