Sabancı suikastı faili İsmail Akkol Aydın'da yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Sabancı suikastı faili İsmail Akkol Aydında yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 01:20

Hürriyet’in hafta sonu, kaçak yollardan Türkiye’ye sızdığını duyurduğu ve dün Aydın’da yakalanan DHKP-C’li İsmail Akkol’un üzerinden silahlar ve canlı bomba düzeneği çıktı. Zanlılar, otogarda bankta otururken görüntülendi. İsmail Akkol'un Türkiye'de daha önce yakalanmadığından parmak izi kaydı olmadığı, kesin kimlik tespiti için annesiyle DNA örneklerinin karşılaştırılacağı öğrenildi. Bu arada Söke'de gözaltı sayısı 3'e yükseldi. İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman'ın Emniyet'teki sorgusu sürerken, Fadik Adıyaman'ın yakalanırken üzerinden çıkan H.Ç. adına düzenlenmiş sahte kimlik üzerine polis harekete geçti. DHKP-C terör örgütü üyesi olduğu belirlenen H.Ç., Söke'de gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı, Özdemir Sabancı suikastı sanığı, DHKP-C’li İsmail Akkol ile örgüt üyesi Fadik Adıyaman, dün Aydın Söke’de yakalandı.

Sabancı suikastı faili İsmail Akkol Aydında yakalandı

Zanlılar, otogarda bankta otururken görüntülendi.

Sahilde geceledikleri, sabah saatlerinde ise Eskişehir’e gitmek için Söke otogarına geldikleri belirlenen Akkol ile Adıyaman, örgüt üyelerinin Türkiye’ye geçtiği bilgisi üzerine önlem alan polisler tarafından fotoğraf eşleşmelerinden ve ayakkabılarının çamurlu olmasından dolayı tanındı.

Haberin Devamı

SİLAH VE MÜHİMMAT

Üstleri ve yanlarındaki bagajlarında yapılan aramalarda bir uzun namlulu tüfek, bir roketatar, bir elbombası, canlı bomba düzeneği ile çok sayıda mühimmat ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerden birinin, Sabancı suikastının şüphelisi İsmail Akkol, diğerinin ise DHKP-C’li Fadik Adıyaman olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Sabancı suikastı faili İsmail Akkol Aydında yakalandı

Ele geçirilen el bombası ve roketatarların üzerindeki elektrikli ısıtıcının ve gitar çantasının da kamuflaj amaçlı kullanıldığı, yakalanan iki zanlının teknik takipten kurtulmak için üzerinde cep telefon sim kartlarının bulunmadığı iddia edildi.

İki şüphelinin Eskişehir’e giden yolcu otobüsüne dikkat çekmemek için Didim Garajı’ndan değil, yoldan bindiği ortaya çıktı.

AKKOL'UN TÜRKİYE'DE PARMAK İZİ KAYDI OLMADIĞI İÇİN ANNESİNİN DNA ÖRNEKLERİYLE KARŞILAŞTIRILACAK

Atina'da, 2014 yılında Yunan polisinin DHKP/C hücre evine operasyonda Akkol'un "Cengiz Bayır" adına düzenlenmiş sahte kimlikle yakalanmasından hareket eden polis, uluslararası iş birliği çerçevesinde Yunanistan'dan bu kişi adına kaydedilen fotoğraf ve parmak izlerinin örneğini istedi.               

Zeynel Abidin Gümüş sahte kimliğiyle yakalanan kişinin, Yunanistan'dan gelen "Cengiz Bayır"ın parmak izi ve fotoğraf kayıtlarıyla eşleşmesi üzerine Sabancı suikastinin faillerinden, 20 yıldır firari olarak yurt dışında yaşayan DHKP-C üyesi İsmail Akkol olduğu belirlendi. Bu tespitin ardından Akkol'un da gerçek kimliğini doğruladığı öğrenildi.              

Türkiye'de daha önce yakalanmadığından parmak izi kaydı bulunmayan, Yunanistan'da mühimmatla yakalandığında taşıdığı sahte kimlik üzerinden parmak izine ulaşılan Akkol'un, kesin kimlik tespiti için annesiyle DNA örneklerinin karşılaştırılacağı bildirildi.      

EYLEM İÇİN TÜRKİYE’DE

Otobüs içinde bilet kesilemediğinden Söke Garajı’na gelindiğinde görevliler iki kişiye yazıhaneye girip bilet almasını istedi. Akkol ve Adıyaman, Eskişehir’e bilet alıp yeniden otobüse bindi. Söke Emniyet Müdürlüğü ekipleri otobüsü garajdan çıkarken durdurup, iki şüpheliyi gözaltına aldı.

Haberin Devamı

Akkol ve Adıyaman’ın, Yunanistan’ın Sisam Adası’ndan Türkiye’ye sızdıkları, şişme botla Eşek Adası’dan Didim’e gelerek, daha sonra Söke’ye geçtikleri bildirildi. İki şüphelinin, buradan İzmir’e, daha sonra da trenle eylem amaçlı Ankara’ya gitmeyi planladıkları öne sürüldü.

DENİZDE VE KARADA ARANMIŞLAR

İstanbul'da 1996 yılında Özdemir Sabancı ve iki çalışanını öldürmekten aranan DHKP-C üyesi İsmail Akkol'un Yunanistan'dan Türkiye'ye geçeceğinin öğrenilmesi üzerine hem MİT hem de İstihbarat Daire Başkanlığı harekete geçmişti.
Yaklaşık 15 gün süren araştırmalarda, Akkol ve diğer örgüt üyelerinin, hangi noktalardan ve hangi güzergahları kullanacakları tek tek tespit edildi.
Önemli yaklaşık 100 nokta belirlendi. İstihbarat ekiplerinin bu noktalarda 24 saat esasına göre takibe geçtikleri ve şüpheli her durumu değerlendirdikleri açıklandı.
Söke'de durumları şüpheli görülen İsmail Akkol ile Fadik Adıyaman bu şekilde yakalandı.
Akkol ve Adıyaman'ın deniz yolunu kullanacağınını kesin olarak tespit edilmesinden sonra karada alınan önlemlerin yanı sıra, Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı'na bağlı termal kamera sistemleri bulunan gemilerini de yine bölgede sürekli devriyede bulundukları ifade edildi. (Taylan YILDIRIM - Cem ULUCAN - Hakan GÜNGÖRDÜ / DHA)

Sabancı suikastı faili İsmail Akkol Aydında yakalandı

SÖKE'DE GÖZALTI SAYISI 3'E YÜKSELDİ
Aydın'ın Söke İlçesi'nde yakalanan, Özdemir Sabancı suikastının zanlısı, DHKP-C terör örgütü üyesi İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman'ın emniyetteki sorgusu sürerken, Fadik Adıyaman'ın yakalanırken üzerinden çıkan H.Ç. adına düzenlenmiş sahte kimlik üzerine polis harekete geçti.
DHKP-C terör örgütü üyesi olduğu belirlenen H.Ç., Söke'de gözaltına alındı. H.Ç.'nin İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman'ı önce Didim'de sakladığı, sonra Söke'ye gelişlerinde yardımcı olduğu öğrenildi. H.Ç. de Aydın İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. (DHA)

GÖZALTI ANLARI KAMERADA

Söke'de polis ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda yakalanan İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman'ın yakalanma anları Söke Otobüs ve Minibüs Terminali'ndeki bazı işyerlerinin güvenlik kameralarınca da görüntülendi.    

Sabancı suikastı faili İsmail Akkol Aydında yakalandı

Görüntülerde, polis ekiplerinin operasyon anında bölgeye geldikleri araçtan inerek otobüse doğru gittikleri görünüyor. Kamera açısından çıkan polis ekipleri daha sonra zanlılardan Fadik Adıyaman ile yeniden kameranın açısına giriyor. Zanlıyı arabaya bindiren ekipler bölgeden uzaklaşıyor. Daha sonra yanaşan diğer bir polis aracına ise içinde mühimmat olan çantalar yükleniyor.       

Haberin Devamı

Sabancı suikastı faili İsmail Akkol Aydında yakalandı
''OPERASYON 2-3 DAKİKADA BİTTİ''

Terminalde bir seyahat firmasında çalışan bir görevli, zanlılardan İsmail Akkol'un kendilerinden Eskişehir'e gitmek istediklerini ve ne zaman otobüsleri olduklarını sorduğunu anlatarak, "Bileti var mı diye gelip sordular, akşam saat 20.30'da olduğunu söyledim, o sırada da başka bir firmanın aracı vardı onlara yönlendirdim. Zaten çok fazla dikkat çekecek bir halleri yoktu ama eşyalarını kaldırıp indirirlerken yavaş hareket ediyorlardı. Oradan şüphelendik, bir de bayanın hareketleri biraz tuhaftı" dedi.    

Sabancı suikastı faili İsmail Akkol Aydında yakalandı

İsmail Akkol'un üzerinden çıkan tabanca
Bir başka otogar çalışanı ise sabah görevi devraldıktan sonra terminal içerisinde gezerken zanlıların Eskişehir için kendilerinden bilet sorduklarını, firmalarının İzmir aktarmalı olarak o kente taşımacılık yaptığını söyleyerek  onları firmalarının yazıhanelerine yönlendirdiğini anlattı.               

Haberin Devamı

Akkol ve Adıyaman'ın yazıhanedeki arkadaşlarıyla görüştükten sonra vazgeçtiklerini ve başka bir firmaya gittiklerini belirten görevli, "Daha sonra bir bağırışma sesi geldi, baktım sivil ekipler resmi polisler vardı. Kadın bağırıyordu, tam anlayamadık ne dediğini polisler de ağzını kapattı. Bindirdiler arabaya daha sonra çantaları getirdiler. Onların içerisinde de bomba ve roket atar başlığı varmış, arabaya bindirerek götürdüler. Operasyon 2-3 dakikada bitti, her şey temizlendi bir şey kalmadı zaten" dedi.          

DİLEK DOĞAN İÇİN SLOGAN ATTILAR

Söke'den Aydın Emniyet Müdürlüğü'ne getirildikten sonra sağlık kontrolünden geçirilen İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman, sabah saat 11.00 sıralarında ikinci kez sağlık kontrolü içini Aydın Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Emniyet müdürlüğü önünde önlem alan çevik kuvvet polisin kordonu arasından geçirilen İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman, İstanbul'da evinde öldürülen Dilek Doğan'la ilgili slogan atmaya çalışırken engellendi. (Taylan YILDIRIM - Cem ULUCAN - Hakan GÜNGÖRDÜ / DHA)

AVUKATTAN AÇIKLAMA

Bu arada İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman'ın avukatı Oya Aslan da Aydın Emniyet Müdürlüğü'ne geldi. Müvekkillerinin sağlık kontrolüne götürüleceği gerekçesiyle kendisiyle görüştürülmediğini anlatan Aslan, tekrar sağlık kontrolüne götürülmelerinin, ek gözaltı süresi verileceğini işaret ettiğini söyledi.

Gözaltındaki iki sanığın ailelerinin isteği üzerine geldiğini de ifade eden Oya Aslan, “Burada dünkü mevcut soruşturmayla ilgili işlemler yürütülüyor. Muhtemelen Söke'de adliyeye sevk edilecekler. İstanbul'daki suçlamayla ilgili zaten yürütülen bir soruşturma var. O sonra da yürütülecektir" dedi.

Sabancı suikastı faili İsmail Akkol Aydında yakalandı

Fadik Adıyaman'ın çantasından çıkan makineli tüfek 

SORGU İÇİN ANKARA'DAN EKİP GİTTİ

Aydın Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde gözaltında tutulan Akkol ve Adıyaman'ın sorgularının bugün başlayacağı ve sorguya katılmak üzere Ankara Terörle Mücadele Daire Başkanlığından özel bir ekibin Aydın'a geldiği öğrenildi.
Sabancı suikastine ilişkin açılan davada Akkol'un dosyasının, bugüne kadar konuya ilişkin ifadesinin alınamaması nedeniyle diğer sanıklarınkinden ayrıldığı ve yargılanmasına yeni başlanacağı belirtildi. (AA)

HÜRRİYET DUYURMUŞTU

Parmak izi vermek istemeyen ve sağlık kontrolüne direnen İsmail Akkol ile Fadik Adıyaman, saat 19.00 sıralarında Devlet Hastanesi'ne götürülüp sağlık kontrolünden geçildi. Aydın Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne getirilen ve parmak izi alınan Akkol ve Adıyaman'ın, İstanbul'a mı götürüleceği, Aydın'da mı adliyeye çıkarılacağı henüz belli olmadı.

Sabancı suikastı faili İsmail Akkol Aydında yakalandı

Fadik Adıyaman

Hürriyet, 31 Ocak Pazar günü “Kırmızı alarm” başlığıyla verdiği haberde Akkol’un, Türkiye’ye sahte kimlikle eylem amacıyla sızdığını duyurmuştu.
Akkol, Ocak 1996’da Özdemir Sabancı, Nilgün Hasefe, Haluk Görgün’ün öldürüldüğü silahlı saldırının faillerindendi. Akkol ayrıca, 1995’te İstanbul Maslak’ta 2 jandarma erinin şehit edilmesi olayının faili olarak da aranıyordu. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!