Sabancı’nın ’eğitimde reform’ filminde Türkan Hoca’dan mesaj

Güncelleme Tarihi:

Sabancı’nın ’eğitimde reform’ filminde Türkan Hoca’dan mesaj
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2009 00:00

Sabancı Üniversitesi’nin Sakıp Sabancı’yı ölümünün 5’inci yılında anmak için düzenlediği "Değişen ve Gelişen Türkiye’nin Eğitim ve Kültür Sancıları" sempozyumunun açılışında, iş, sanat, kültür, eğitim ve bilim dünyasının önde gelen isimleri "Eğitimde reform istiyoruz!" mesajında buluştu.

Sempozyum için hazırlanan özel filmde, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, sanatçı Erol Evgin, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Ayşen Özyeğin, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, "Eğitimde reform istiyorum!" diyerek, mesajlarını verdiler.

Saylan’ın mesajı

Sabancı Üniversitesi’nin sempozyumda yayınlanmak üzere çektiği özel filmde, Ergenekon soruşturması kapsamında evinde arama yapılan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın mesajı merakla beklendi. Kanser tedavisi gören 74 yaşındaki Türkan Saylan, evinde aramadan yapılmadan önce çekilen filmde, "Eğitimde reform istiyorum! Çünkü" sözlerinin ardından, "Çoğulculuğa, insan haklarına, özgür düşünceye dayalı bir iklim ancak çağdaş ve nitelikli bir eğitimle gerçekleşebilir" mesajını verdi.

Önümüzü açar

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Değişen ve Gelişen Türkiye’nin Eğitim ve Kültür Sancıları" başlıklı sempozyumun açılış konuşmasında, ülkesini gerçekten çok seven Sakıp Sabancı’nın, Türkiye’nin ilerlemesini, gelişmesini, hep daha iyiye gitmesini istediğini, daha müreffeh bir toplum haline gelmemizin çareleri üzerine ciddiyetle kafa yorduğunu hatırlattı. Sakıp Sabancı’nın, 20. yüzyılın sonlarında Türkiye’nin önünü açmak için eğitimin büyük rol oynayacağına inandığını vurgulayan Güler Sabancı, şöyle konuştu: "Bu çabası yalnız Sabancı Vakfı’nın kurduğu yüzlerce okulda değil, açılışında ve diploma törenlerinde ne kadar heyecanlandığını birçoğumuzun yakından gördüğü Sabancı Üniversitesi’nde somutlanıyor. Bu nedenle, ölümünün 5. yıldönümünde Sakıp Sabancı’yı tamamen eğitim sorununa yoğunlaşan bu sempozyumla anıyoruz."

Kim ne dedi?

BÜLENT ECZACIBAŞI: Çağdaş Türkiye’yi büyük ölçüde eğitim yarattı ve bugünlere getirdi; bundan sonra da yolumuzu açacaksa gene eğitim açacak.

GÜLER SABANCI: Dünya hızla değişiyor. Ülkemizin bu değişimin gerisinde kalmaması ve kalkınabilmesi için eğitime daha çok odaklanmalıyız.

AYŞEN ÖZYEĞİN: Ülkemdeki bütün çocuklar için eğitimde fırsat eşitliği istiyorum.

SEMAHAT ARSEL: Türkiye, ancak iyi eğitilmiş, düşünebilen, sorgulayabilen, kendi görüşlerini özgürce ifade edebilen vatandaşlarla arzu edilen standartlara yükselebilecek.

TÜRKAN SAYLAN: Çoğulculuğa, insan haklarına, özgür düşünceye dayalı bir iklim ancak çağdaş ve nitelikli bir eğitimle gerçekleşebilir.

CEM BOYNER: Özgürlüğe; çok-sesliliğe; bireyin haklarına değer verecek bir eğitimi özlüyorum.

TOSUN TERZİOĞLU: Eleştirel düşünce ve bilimi, dinleme-anlama kültürünü benimsersek çağdaş uygarlığa hızla ilerleriz.

EROL EVGİN: Her bireyi ’bir ağaç gibi tek ve hür’ve vatandaşları ’Bir orman gibi kardeşçesine’ yaşatabilmek için eğitim önemli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!