Sabancı Koleksiyonu Amerika'da

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Sabancı Koleksiyonu'ndan önemli eserler, önümüzdeki yıl New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi ile Los Angeles'teki County of Art Museum'da sergilenecek. Sergi dolayısıyla Sakıp Sabancı, Atlı Köşk'te cumartesi akşamı bir davet verdi.

Dünyanın çok önemli müzelerinden biri olan Metropolitan Sanat Müzesi'nden bir Türk koleksiyonere sergi önerisi gelmesi gerçekten sevindirici.

Sakıp Sabancı, Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın da katıldığı Atlı Köşk'teki tanıtma ve tanıştırma toplantısında, sanat eserlerimizin dışarıya açılması ve bize kazandıracağı uluslararası itibar konusunda bir konuşma yaptı. Sakıp Sabancı, sanatla ilgili her toplantıda, kurumların uluslararası itibarının sanata bağlı olduğunu sık sık vurgular.

Sabancı Koleksiyonu'ndan 70 eser önce 1998 eylülünde Metropolitan'da, 1999 yılında da Los Angeles'te sergilenecek. Her iki müzede sergileme süresi üç buçuk ay.

Sabancı Koleksiyonu'ndan Amerika'ya gidecek eserler arasında, Şeyh Hamdullah, Ahmet Karahisari, Derviş Ali, Hafız Osman, İsmail Nefeszade, Şevki Efendi, Ramazan bin İsmail, Kazasker Mustafa İzzet, Sami Efendi gibi hat sanatımızın ustalarının Kuran-ı Kerim'leri, delail ve hilyelerinden örnekler bulunuyor. Yavuz Sultan Selim'den Abdülhamid'e kadar bir çok padişaha ait önemli fermanlar da sergilenecek eserler arasında yer alıyor.

İlk kez Osmanlı dönemi eserlerinden oluşan sivil bir koleksiyon Metropolitan Sanat Müzesi'nde ziyarete açılacak. Metropolitan Sanat Müzesi'nin yayınlayacağı katalogun metnini Uğur Derman yazıyor. Bu katalog sergi süresince ve sonrasında sürekli satışta olacak.

Sabancı Koleksiyonu'nun Amerikada iki şehirde ve müzede sergilenmesi işini üstlenen Metropolitan Müzesi Sergiler Sorumlusu Marukh Tarapor, Metropolitan Müzesi Genel Yayın Yönetmeni John O'Neil ile Los Angeles Müzesi kuratörü Linda Kamaroff da Atlı Köşk'teki davete katıldılar.

***

SAKIP Sabancı'nın koleksiyon oluşturma düşüncesi yıllar önce başlamış, ilk olarak da II. Mahmut'un bir levhasını satın almış. Ondan sonra da Raffi Portakal'ın danışmanlığında koleksiyon büyümüş. Portakal, 'Ben, hocalarıma danışarak yardımcı oldum' diyor.

Müze'nin önünde Sakıp Sabancı Koleksiyonu'nu simgeleyen bir de bayrak dalgalanacak.

Her geçen gün daha da zenginleşen Sabancı Koleksiyonu'na son olarak da Şevket Rado Koleksiyonu katılmış.

Şimdi koleksiyonerlerin bir derdi var, bu yasal engeli çözmek için de Kültür Bakanlığı'ndan istekte bulunuyorlar. Elinizdeki koleksiyondan tekini satıp da yerine yenisini alamıyorsunuz, ancak tamamını satmak zorundasınız, onu da bir koleksiyonere satmak şartıyla.

Bu durumda koleksiyonerler ellerindeki eseri yenileyemediklerinden yakınıyorlar.

Yurt dışındaki çok önemli bir müzede Sakıp Sabancı Koleksiyonu'nu, bir Türkün koleksiyonunu görmek beni çok sevindiriyor.

Çünkü uluslararası en etkili ve kalıcı tanıtma aracının sanat olduğunu biliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları