Sabancı Holding'in ilk altı ayda satışları yüzde 22 arttı

Güncelleme Tarihi:

Sabancı Holdingin ilk altı ayda satışları yüzde 22 arttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2016 11:18

Sabancı Holding'in ilk altı ayda satışları yüzde 22 arttı

Haberin Devamı

İstanbul, 11 Ağustos (DHA) - Sabancı Holding satışlarını, yılın ilk altı aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artırdı. Şirketin bu dönemde 1.8 milyar liraya çıkan yatırımları, 2015’in başından bu yılın ortasına kadar 5.5 milyar liraya ulaştı.
Sabancı Holding'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamaya göre, şirketin altı aylık ana ortaklığa düşen net dönem karı 1.35 milyar lira ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artış gösterdi. Şirketin toplam gelirleri 17.17 milyar lira ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 arttı.
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, "2016 yılının ilk altı ayında başarılı bir dönem geçirdik. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Sabancı Holding olarak hedefimiz; faaliyet gösterdiğimiz her alanda hızlı büyümeyle sektörlerdeki liderliğimizi korumak" dedi ve ekledi:
"Ülke olarak son dönemde zorlu bir dönemeçten başarıyla geçtik. Bundan sonra artık ülkemiz için daha fazla çalışma ve üretme zamanıdır. Biz Türkiye’nin Sabancı’sı olarak faaliyet gösterdiğimiz her alanda daha fazla çalışıp daha fazla üreterek bu toprakların insanlarına faydalı olmaya devam edeceğiz."
Holding’in bankacılık faaliyetleriyle ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kurtul, global piyasalardaki belirsizliğe rağmen Akbank’ın çok başarılı bir performans gösterdiğini belirtti. Bu dönemde geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla Akbank’ın aktiflerini yüzde 5.2 büyüterek 266 milyar liraya çıkarttığını da belirten Kurtul, "Akbank, kredileri vasıtasıyla ekonomimize sağladığı desteği 160 milyar lirası nakdi olmak üzere toplam 195 milyar liraya yükseltti" dedi.
Akbank'ın 2016’nın ilk yarısında 2.49 milyar lira net kâr elde ettiğinin altını çizen Kurtil, "Akbank ayrıca Haziran ayında saygın finans dergisi Euromoney’den 'Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Bankası Ödülü'nü aldı. Orta ve Doğu Avrupa’nın en iyi bankası bu sene Türkiye’den çıktı. İlk defa bir Türk bankası böyle bir ödüle lâyık görülmüş oldu. Bu ödül, Akbank’ın olduğu kadar Türk bankacılık sektörünün gücünün de bir yansımasıdır" diye ekledi.
Enerjisa’nın 2016’nın ilk altı ayında başarılı bir performans sergilediğini de belirten Kurtul, "Zorlu pazar koşullarında yenilenebilir enerjinin önemli payı sayesinde, üretim portföyümüzün verimliliğini ve performansını arttırdık" dedi ve ekledi:
"Enerji Bakanlığı tarafından, 2016 yılı içerisinde yapılacağı belirtilen doğal gaz fiyat indiriminin sektör için olumlu olacağı görüşündeyiz. Enerji Bakanlığı ve EPDK tarafından daha öngörülebilir bir piyasa için atılmış olan adımların çok önemli olduğunu, elektrikte serbest tüketici limitinin sıfırlanmasının daha verimli ve rekabetçi bir piyasaya katkı sağlayacağını düşünüyoruz."
Sabancı Holding Sanayi Grubu’nun faaliyetlerine de değinen Kurtul, "Sanayi Grubumuz önceki dönemlerde olduğu gibi 2016’nın ilk altı aylık döneminde de oldukça başarılı işlere imza attı" dedi ve şöyle açıkladı:
"Özellikle Kordsa Global şirketimiz geçen yılın aynı dönemine göre FAVÖK’ünü (Faiz, Vergi ve Amortisman Öncesi Kâr) yüzde 53 artırarak 154 milyon liraya yükseltti. Ayrıca Kordsa AR-GE merkezimizce geliştirilmiş yeni jenerasyon polyester ipliğimizden üretilen kord bezlerine olan yoğun talebi karşılamak ve pazardaki güçlü konumumuzu pekiştirmek için iki tesisimizde Polyester iplik yatırımı yapılmasına karar verdik. 29.5 milyon dolar ile iki yıl içinde tamamlamayı hedeflediğimiz ve 2018'de devreye almayı planladığımız bu iki yatırımla birlikte Türkiye operasyonlarımız 6 bin ton, Endonezya operasyonlarımız 6 bin 500 ton ek polyester iplik kapasitesine ulaşacak. Brisa ise 2016 yılının ilk yarısında yurtiçi ve uluslararası pazarlarda güçlü duruşunu devam ettirdi. Türkiye’de bugün satılan her üç lastikten biri Brisa markalı. Temsa Otobüs şirketimiz de bu dönemi oldukça başarılı geçirdi. İlk altı ayda ihracatımızı üç katına çıkarıp yeni bir rekora imza attık."
Sabancı Holding çimento şirketlerinin faaliyetlerine de değinen Kurtul sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye bugün dünyanın dördüncü, Avrupa’nın ise en büyük çimento üreticisi konumunda. Çimento iç talebindeki artış 2016 yılında da devam ediyor. Çimento şirketlerimiz Akçansa ve Çimsa ile sektördeki liderliğimizi bu dönemde de sürdürdük. Bu senenin sonuna doğru açılışını yapmayı planladığımız ve 165 milyon dolar yatırımla hayata geçireceğimiz Afyon Çimento’nun yeni fabrikası ile Çimsa, sektördeki pozisyonunu daha da sağlamlaştıracaktır."
Perakende şirketlerinin performansına da değinen Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, "Perakende sektörü Topluluğumuzun en önemli iş kollarından biridir. Bu sektörde alanının iki önemli oyuncusu Carrefoursa ve Teknosa markalarımız ile hizmet vermeye devam ediyoruz" dedi.
Kurtul Aksigorta’nın 2016’nın ilk yarısında 970 milyon TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 büyüdüğünü belirtti ve "Sigorta şirketlerimiz başarılı performanslarına bu dönemde de devam etti. Aksigorta bir önceki yılın aynı dönemine göre net kârını yüzde 162 artırdı" dedi.
 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!