Sabahat Tuncel'den Engin Alan'a destek

Güncelleme Tarihi:

Sabahat Tuncelden Engin Alana destek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2014 15:22

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan’la ilgili başlattığı sürece destek vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Fatih’teki Kürt Enstitüsü’nde düzenlenen Barış Anneleri Meclisi toplantısına katılan Tuncel habercilerin sorularını yanıtladı. Bir gazeteci Tuncel’e Engin Alan’la ilgili başlatılan süreci hatırlattı. "Konu ben olunca bu konuda konuşmak sorunlu" diye espri yapan Tuncel, "Seçilen Milletvekillerine ilişkin uzun süredir bir tartışma var. Meclis Başkanı bir inisiyatif aldı. Meclis gruplarına bildiğim kadarıyla, bu konuda kendi önerisini sundu. Gruplar bu konuyu değerlendirecek bir çözüme kavuşturacak ya da mevcut çözümsüz haliyle devam edecek. Bu eşitsizliğin giderilmesi gerekiyor. Grubumuz bu konudaki görüşü net. Halk iradesiyle seçilmiş insanların parlamentoda olması gerektiği konusunda yaklaşımımız vardı. Milletvekillerinin bir kısmı çıktı. Bir kişi kaldı. Dolayısıyla buna yönelik bir düzenleme yapılması gerekiyor" diye konuştu. Kendi hakkındaki mahkumiyet dosyasının TBMM Başkanlığına ulaştığını doğrulayan Tuncel, "Mahkeme kararını verdi. Bu konuda yapacak birşey yok" dedi.

"BARIŞ SÜRECİ ÖTELENMEK İSTENİYOR"

PKK’nın barış sürecine silahla dahil olacağı şeklindeki iddiaların da sorulması üzerine Tuncel, "Kamuoyunda barış konusunda güçlü bir beklenti varken, AKP iktidarı bu beklentiyi karşılayacak hiçbir adım atmadı. Bugün süreç zora girmiş gözüküyor. KCK’li yetkililerin yapmış oldukları açıklamalardan da bunu böyle okuyoruz. Sayın Öcalan’la yapılan görüşmeler, AKP’nin verdiği sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Bu ister istemez Türkiye’de bir beklentiyi boşa düşürmeyi bereberinde getiriyor. Kürt halkında da inanç zayıflamış gözüküyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle süreç ötelenmek isteniyor. Ama barış süreci ötelenemez. Seçimler her zaman olabilir, barış çok hayati birşey..." yanıtını verdi.

HDP KENDİ ADAYINI ÇIKARACAK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP olarak kendi adaylarını çıkaracaklarını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "HDP olarak Cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adayımızla Türkiye demokrasi güçlerinin de destekleyebileceği, özgürlükten barıştan yana kadın özgürlüğünden yana, bizim ilkelerimizi ifade edecek bir arkadaşımızla sürece dahil olmayı düşünüyoruz" dedi.

Muhalefetin ortak aday çıkarma çalışmalarını da değerlendiren Tuncel, "Sonuçta ilkeleriniz var. Ortak aday tartışması yapılıyor. Ama diyelim ki ortak adayı tartışanların ilkeleriyle, bizim ilkelerimiz uyuşup uyuşmadığı meselesi önemli. Türkiye’de böyle bir kişi tartışması var. Bu çok sorunlu bir durum. Türkiye Cumhurbaşkanını seçecek. Ama bence halk seçmiyor, partiler kendi tabanında organize ediliyor. Halkın iradesine de ipotek konulmuş oluyor" diye konuştu.

"KÜRTÇE’Yİ ÖĞRENEMEDİM..."

Barış Anneleri Meclisi’nin toplantısında Kürtçe yapılan konuşmaları dinleyen Tuncel, konuşmasını Türkçe yaptı. Asimilasyon politikaları yüzünden kendi ana dilini öğrenemediğini söyleyen Tuncel, "Bugün birkaç kelime biliyorsam, anneler sayesinde öğrendim" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!