Saatler 2014’te ne zaman geri alınacak?

Güncelleme Tarihi:

Saatler 2014’te ne zaman geri alınacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2014 16:49

Bu yıl saatlerin ne zaman bir saat geri alınacağı açıklandı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamanın resmi tarihi açıklandı. Tarihi ilk açıklayan Kayseri Valiliği oldu..

Haberin Devamı

Her yıl hem olumlu hem de olumsuz eleştirilerin hedefi olan kış saati uygulaması kararını resmi olarak ilk duyuran Kayseri Valiliği oldu. Valilik kamu kurum ve çalışanları için yayınladığı genelgede saatlerin ne zaman geri alınacağını da açıklamış oldu.

Tarihler 26 Ekim Pazar’ı gösterdiğinde saatler 1 saat geri alınacak.

Kayseri Valiliği, Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili Bakanlar Kurulu kararı gereğince, gün ışığında daha fazla yararlanmak amacıyla, 26 Ekim pazar günü saat 04.00 den itibaren bir saat geri alınacağını duyuran ilk valilik oldu.

YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASININ TARİHÇESİ:
Saatleri geri ve ileri almanın tarihinin 18. yüzyıla kadar uzandığını ve bu fikri ilk olarak 1784 yılında Amerikalı politikacı Benjamin Franklin’in ortaya attığını biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

20. yüzyılın başlarında İngiliz avukat William Willett, atına atlar ve yaz sabahı bir kasabadan diğerine gider. Kasabaya vardığında ışıkların yandığını ama dükkanların panjurlarının kapalı olduğunu görür. Bu israfı gazetede dile getirir ve haberden sonra İngiliz Parlamentosu her yıl nisan aylarında Pazar günleri saatleri 20 dakika ileri, Eylül’de ise geri almayı kararlaştırır. 1910 yılında ‘Işık tasarrufu bölgeleri’ adıyla yasalaşır ve 1916 yılında 20’şer dakikalık süreler nisan ve eylül aylarında 60 dakika olarak yeniden düzenlenir.

İngiltere’den sonra, yaz saati uygulamasına geçen ikinci ülke Almanya oldu. Fransa’nın ise bu uygulamaya geçiş sebebi oldukça ilginç. Fransa, uygulamaya savaştaki askerlerinin daha iyi uyuması ve güç toplaması için kabul etti. İngiltere’de Petts Wood’da avukat William Willett’ın heykelinin altında şu cümle yazar. "Yaz saatinin yorulmaz savaşçısı".

Saatler 2014’te ne zaman geri alınacak

BAKMADAN GEÇME!