Saarland’da bugün seçim var

Güncelleme Tarihi:

Saarland’da bugün seçim var
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2017 10:48

Almanya’da bu yılın ilk seçimi bugün Saarland Eyaleti’nde yapılacak. Seçmenler 2022 yılına kadar Saarland Eyalet Meclisi’nde görev yapacak 51 milletvekilini belirleyecek.

Haberin Devamı

SEÇİMLERE 16 parti ve çeşitli gruplar giriyor. Partilerin meclise girebilmeleri için yüzde beş barajını aşması gerekiyor. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Almanya için Alternatif'in (AfD) son yapılan anketlere göre baraj sorunu bulunmuyor. Ancak Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller ise anketlere göre yüzde beş bandında gözüküyor. 

Seçimlerin güçlü iki partisi CDU ve SPD kadın başbakan adaylarıyla seçmen karşısına çıkıyor. 2011 yılından beri eyalette başbakanlık yapan CDU’lu Annegret Kramp Karrenbauer yine partisinin başbakan adayı. SPD ise Anke Rehling ile başbakanlık koltuğuna göz dikti.

OYLAR BİRBİRİNE YAKIN

Anketlere göre SPD ile CDU’nun oyları birbirine çok yakın. CDU’nun oyları yüzde 35, SPD’nin oyları yüzde 34 civarında görünüyor. İki parti arasındaki rekabetin son sandık açılana kadar sürmesi bekleniyor.
Sol Parti ise yine Oskar Lafontaine ile seçimlere giriyor. 2012 seçimlerinde tecrübeli politikacıyla Sol Parti oy patlaması yapmış, oyların yüzde 16’sını almıştı. Anketler Sol Parti'yi bu kez yüzde 13 civarında gösteriyor. AfD'nin alacağı oy oranı ise yüzde 7 civarında.

Haberin Devamı

NASIL BİR KOALİSYON?

Eyalette 2012’den beri CDU ile SPD iktidar ortaklığı yapıyor. Ancak SPD bu kez CDU ile seçim öncesinde ortaklık yapmayabileceğinin sinyalini verdi. SPD’nin başbakan adayı Rehling, “Koalisyon ortaklığı için hükümet programının içeriğine bakacağız” diyerek Sol Parti ile de koalisyon yapabileceklerinin sinyalini verdi. Eyalet meclisinden güvenoyu almak için 51 milletvekilinin yarısından bir fazla olan 26 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. SPD ile Sol Parti'nin milletvekili sayısı da hükümet kurmaya yetebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!