S-400'ler bakan imzasına kaldı

Güncelleme Tarihi:

S-400ler bakan imzasına kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2017 23:51

ABD merkezli Bloomberg haber sitesinin dün duyurduğu “Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması kesinleşti” haberi, Türk kaynaklarca doğrulandı.

Haberin Devamı

Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, S-400’lerin alımı konusunda çalışmaların büyük oranda tamamlandığını, anlaşmanın iki ülke savunma bakanlarının imzasına kaldığını söyledi. Kaynaklar, anlaşmanın önümüzdeki hafta içinde savunma bakanları tarafından imzalanmasının sürpriz olmayacağı bilgisini paylaştı.

HER YERE KONUŞLANABİLİR
Kaynaklar Bloomberg’in haberinde yer alan “Türkiye, 2 adet Rus S-400 füze savunma sisteminin 2018’de yerleştirilmesi ve ikisinin de Türkiye’de üretilmesi karşılığında 2.5 milyar dolar ödemeyi kabul etti” bilgisini de yalanlamadı. Türk yetkililer, S-400’lerin Türkiye’de konuşlandırılacağı yerler konusunda herhangi bir kısıtlamasının söz konusu olmadığını savundu.

S-400’lerin NATO sistemleri ile uyumlu olmaması eleştirisine de, “Yunanistan’da da S-400’lerin bir alt versiyonu olan S-300’ler bulunuyor” yanıtı verildi. Yunanistan, Türkiye’nin “gerekirse müdahale nedeni sayarız” uyarısından sonra Kıbrıs Rum Kesimi’nden almak zorunda kaldığı S-300’leri depoda saklı tuttuğunu öne sürüyor. Rusya silah ihracatı şirketi Rosoboroexport yetkilileri ise herhangi bir yorum yapmayacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

"3 MİLYAR DOLAR" İDDİASI

Financial Times gazetesine konuşan bir Türk yetkili ise Türkiye'nin Rusya ile fiyat konusunda anlaşmaya vardığını belirtti. Financial Times gazetesine konuşan Türk yetkililer, Rusya ile anlaşmaya varılan fiyatın 3 milyar dolar olduğunu belirtti. 

FT, bu kararın Türkiye'nin 65 yıllık NATO üyeliği içinde ilk kez NATO'yu başka bir ülke yerine tercih ettiğini ve Rusya ile anlaşmanın kıyısında olduğunu yazdı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!