S-400 bu hafta imzalanabilir

Güncelleme Tarihi:

S-400 bu hafta imzalanabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 21:47

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Türkiye’den S-400 sistemleriyle ilgili üs talebinde bulunduğu iddialarına, “Eğer kurulurken Rusya’dan teknisyen ve mühendis ihtiyacı olursa onlar da gelir, Türkiye’de bu çalışmaları yapar, dönerler. Mühendisin ya da teknisyenin asker olması demek ya da sivil olması demek Rusya’nın buraya silahlı asker konuşlandırması anlamına gelmez” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Çavuşoğlu, Malta Dışişleri ve Ticaretin Geliştirilmesi Bakanı Carmelo Abela ile resmi konutundaki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında özetle şunları söyledi:

S-400’DE BİR SORUN YOK

“S-400 konusunda bir sorun yok. Sadece kredilendirme konusunda en son Putin’in (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) ziyaretinde mutabakat sağlandı. Bunun kâğıda dökülmesi ve detayların konuşulması gerekiyor. Uzmanlarımız bunu sürdürüyor. Tamamlandıktan sonra belki de bu hafta içinde bu imzalanacak. S-400 sistemlerinin Türkiye’ye konuşlandırılmasıyla ilgili teknik çalışmalar sürüyor.

RUSYA’NIN ÜS TALEBİ İDDİALARI

Mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz nükleer enerji santrallarını ilerde işletecektir. Aynı şekilde S-400’leri satın aldıktan sonra kullanılmasıyla ilgili de askeri ve sivil mühendis ve teknisyenlerimizi yetiştireceğiz. Eğer kurulurken Rusya’dan teknisyen ve mühendis ihtiyacı olursa onlar da gelir, Türkiye’de bu çalışmaları yapar, dönerler. Mühendisin ya da teknisyenin asker olması demek ya da sivil olması demek Rusya’nın buraya silahlı asker konuşlandırması anlamına gelmez. Bu fikir nereden çıktı, anlamak mümkün değil. Bunu mukayese etmek bile abestir. Bu sadece teknik bir çalışmadır. İhtiyaç olursa mühendis ve teknisyen gelebilir.

Haberin Devamı

HER TÜRLÜ ÇABAYI SARF EDECEĞİZ

Ortadoğu konusunda Filistin-İsrail meselesinde en son ABD Başkanı Trump’ın aldığı yanlış karar konusunda da Malta ile görüşlerimiz tamamen örtüşüyor. Malta bağımsız Filistin Devleti’ni tanıyan Avrupa ülkelerinden bir tanesidir. Bu kararın değiştirilmesi gerekiyor. ABD’nin geri adım atması için, bu kararı değiştirmesi için her türlü çalışmayı kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Bizim aldığımız kararlar Birleşmiş Milletler kararlarına uygundur. Başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız Filistin Devleti’nin, tanımayan ülkeler tarafından tanınması ve resmen bağımsız bir devlet olması için her türlü çabayı sarf edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!