Rüzgar dolardan yana esiyor

Güncelleme Tarihi:

Rüzgar dolardan yana esiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2008 17:26

Uzmanlar, dolarda yaşanan hareketleri değerlendirdi...

Haberin Devamı

Dolarda kritik sınır kırıldı

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, "euro/dolar paritesi bayağı bir gidecek gibi gözüküyor" derken kendi tahmininin paritenin 1.30'a kadar geleceği yönünde olduğunu kaydetti. Toğuç, şöyle devam etti:

"Artık dünyada ABD'deki kaygıların sonuna gelindiği gibi bir hava başladı. Buna karşılık Avrupa'da yavaşlama daha yeni başladı.

Dolar gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında da değer kazanıyor. Euro/dolar paritesindeki değişim birebir yansımaz ama bir miktar yansıyacak. Zaten bu para birimleri aşırı değerlenmişti, dolayısıyla biraz değer kaybetse iyi olur.

Türkiye'ye dönersek yüzde 12 enflasyon var ve buna karşılık TL dolar karşısında yüzde 5 değer kazanmış. Bence YTL'de yüzde 15'lik bir düşüş normal olur. Doların 1.40'lara kadar gitmesi sağlıklı bir harekettir. Ancak dolardaki yükseliş için Merkez Bankası'nın faiz indirmesi gerekiyor. Merkez sıcak para yerine doğrudan yabancı girişini sağlayacak harekete izin vermeli. Bu düzeltme ekonomi için gerekli."

Haberin Devamı

DOLAR TEMEL OLARAK YUKARI ÇIKMALI

Hürriyet Gazetesi yazarı Ege Cansen, Türkiye'de dövizin olmaması gereken bir noktada olduğuna işaret ederek yüksek faizlerin ve şirketlerin dövizle borçlanmasının yarattığı arz fazlasının fiyatı düşürdüğünü kaydetti. Cansen, şöyle devam etti:

"Bu yapay bir durum. Şimdi herkeste 'bu durum terse dönebilir mi?' diye tedirgin bir bekleyiş var. Piyasa tavşan gibi, ürkek vaziyette hem yiyiyor hem de etrafa bakıyor. Böyle durumlarda her beklenmedik olay 'acaba bunun sinyali mi?' diye yorumlanıyor." Cansen, doların içeride temel olarak yukarı çıkması gerektiğini belirtti.

Euro/dolar paritesinin ABD'nin açıkları nedeniyle 1.60'a kadar çıktığını ancak paritenin sadece ikisi arasında belirlenmediğini söyleyen Cansen, esas olarak Asya ülkelerinin belirleyici olduğunu anlattı. Cansen, paritenin 1.30'a kadar gelebileceğini söyledi.

ORTA VADEDE YÜKSELİR

Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, euronun buradan tepki verebileceğini ve kısa vadede yeniden 1.43 seviyelerinin görülebileceğini söyledi. Ancak bunun trend değişimi olmayacağını ve kısa vadeli bir hareket olarak kalacağını belirten Reçber, orta ve uzun vade için dolardaki yükselişin devam etmesini beklediğini ifade etti.

Haberin Devamı

RBC Capital Markets stratejisti Sue Trinh, "döviz piyasalarında herşey dolar lehine görünüyor. Piyasalar, ABD ile dünyanın geri kalanı arasındaki büyüme farklarının azalacağı beklentileri ile hareket ediyor" dedi. Trinh, doların önümüzdeki haftalarda 1.3830'a kadar tırmanabileceğini ifade etti.

Japonya'nın en büyük beşinci bankası olan Sumitomo Trust&Banking kıdemli analisti Saburo Matsumoto da Avrupa ekonomilerinin resesyon tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve euronun bir miktar daha gerileyebileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!