Rüya için 15 günlük özgürlük

Güncelleme Tarihi:

Rüya için 15 günlük özgürlük
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 22:24

Tam 14 gün kızı Rüya ile Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Türkmen Nargiza Sıdamutova, şimdilik serbest kaldı. 15 gün içinde ülkesine dönmek zorunda olan anne, “Kızım için Türkiye’de yaşamak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Türkmen Nargiza Sıdamutova (42), 2005’te çalışmak için İstanbul’a geldi ve üç yıl sonra Haldun Mert Altuner ile evlendi. Rüya ismini verdikleri bir kızları dünyaya gelen çift, 2011’de boşandı.

Mahkeme, Rüya’nın (8) velayetini anneye verdi. Boşandıktan bir süre sonra tekrar evlenme kararı aldılar ama ‘evrak eksikliği’ nedeniyle bu mümkün olmadı. Sıdamutova, önceki hafta Pendik’te bir polis kontrolünde gözaltına alındı ve hakkında ‘sınır dışı’ kararı alındı. Babası ilgilenmediği için, küçük Rüya da annesiyle Silivri Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü ve burada 14 gün geçirdi.

Sıdamutova’un avukatı Ferhat Firuzmen, İstanbul Valiliği’nin ‘sınır dışı’ kararına itiraz etti.

Başvuruyu değerlendiren İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği, Sıdamutova’yı tahliye etse de ‘sınır dışı’ kararı hakkında henüz son noktayı koymadı. Geri Gönderme Merkezi’nden bırakılan Türkmen kadın, yasalar gereği 15 gün içinde Türkiye’den ayrılarak ülkesine geri dönmek zorunda olduğu ‘kısa özgürlük’ sürecine başladı.

Haberin Devamı

ANNE-KIZIN MUTLU GÜNÜ

İlk ‘özgür’ gününü, Beşiktaş’ta kızı ile parkta eğlenerek geçiren Sıdamutova, Hürriyet’e şunları söyledi:
“Sınır dışı edilseydim, kızım Çocuk Esirgeme Kurumu’na verilecekti. Ben bu ülkede kalıp yaşamak istiyorum. Pasaportum eski olduğu için eşimle yeniden evlenemiyoruz. 15 yıldır bu ülkede yasalara uyarak yaşadım. Kızım Türk vatandaşı. Ülkeme dönüp yeni bir hayat kuramam. 15 gün içinde Türkmenistan’a gitmem gerekiyor. Ancak mahkemelerim devam ettiği için burada kalacağım. Türkiye’de kalmak için elimden geleni yapacağım.”

‘ANNEMİ BİR DAHA ALMAYIN’

Annesİyle özgür kalmanın mutluluğunu yaşayan küçük Rüya da “Annemi tekrar almasınlar. Onun yanında kaldığımda günlerce okuluma gidemedim. O giderse bana kimse bakmaz. Onunla birlikte yaşamak istiyorum” dedi. Avukat Ferhat Firuzmen de idari mahkemeye yapılan itirazın sonucunu beklediklerini belirterek, “Nergiz Hanım bu ülkede evlendi ve geçici kimlik numarası aldı. Boşandığı için geri gönderilemez. Sulh ceza hâkimliği kararıyla serbest kaldı. Ancak yasa gereği 15 gün içinde ülkeyi terk etmek zorunda. Bu işlem olmadan gerekli başvuruları yapacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!