Rusya’nın Paris Hilton’u başkanlık yarışından çekiliyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Rusya’nın Paris Hilton’u başkanlık yarışından çekiliyor mu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2017 07:49

Rusya’da 2018’de yapılacak başkanlık seçimleri öncesi politik gerilim artarken, yarışa katılan ilginç adaylar yeni bir tartışma başlattı. Sobçak’ın adaylığı tüm sert çıkışlarına rağmen ülkede kuşkuyla karşılanıyor.

Haberin Devamı

Rusya’da 18 Mart 2018’de gerçekleşecek olan Başkanlık Seçimleri yarışında aday olacak isimler neredeyse kesinleşti. Aralarından birisiyse sertliğiyle bilinen Rus siyasetinde, renkli geçmişi ve tartışmalı çıkışlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Otuz altı yaşındaki Kseniya Sobçak, moda dergisi editörlüğü, reality show sunuculuğu, playboy modelliği gibi işlerinin yanı sıra “milyonerle evli” parfümünün sahipliği gibi işleriyle uzun süredir Rusya’nın popüler yüzlerinden birisiydi.

Sobçak seçimlere muhalefetin sesini duyurmak için girdiğini belirterek liberal muhalefetin güçlü adayı Navalnıy’ın seçimlere girebilmesi durumunda adaylıktan çekilerek kendisini destekleyeceğini belirtti. Aleksey Navalnıy hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle seçimlere giremiyor. Muhalefet bu olayı bir komplo olarak değerlendiriyor ve Nemtsov’dan sonra Navalnıy’ın de susturulmaya çalışıldığını iddia ediyor. Önemli bir politik figür olan Boris Nemtsov, Kremlin’e yüz metre uzaklıkta sırtından vurularak öldürülmüştü.
Rap kliplerinde boy gösteren, showlarında küfürlü konuşmasıyla dikkat çeken Sobçak’ın bundan altı yıl önce birden muhalif gruplara aktif bir şekilde destek vermesi, bütün ülkede şaşkınlık yaratmıştı. Bunun nedeni kendisinin “Rusya’nın Paris Hilton’u” olarak anılması değildi. Babası Anatoliy Sobçak, karşı devrimden sonra St. Petersburg’un ilk belediye başkanı olmasının yanı sıra, bu görevinde yanına Vladimir Putin’i de alarak ona akıl hocalığı yapması ve daha sonraki görevlerine hazırlayarak başkanlığında da yanında olmasıyla anılan bir figür. O güne kadar Putin Rusyası’nın şımarık kızı olarak tanınan Kseniya Sobçak, aktif bir şekilde muhalefete verdiği destekle dünyanın da ilgisini çekmişti.

Haberin Devamı

GERÇEKTEN DE AYRI BİR ADAY MI?

Başkanlığa adaylığını ilan ettiği konuşmasında sadece diktatör olarak aldandırıdğı Putin’e değil, yarışan bütün başkan adaylarına karşı olduğunu belirten Sobçak Rusya’daki insan hakları ihlallerine, yolsuzluğa ve yoksulluğa karşı muhalefetin güçlenmesinin gerektiğini düşündüğü için aday olduğunu belirtiyor. Vatandaşlık hakkını kullanarak aday olan Sobçak bunun için gerekli olan 300 bin oyu toplayarak seçimlerde yer almaya hak kazanmıştı.

Haberin Devamı

Sobçak’ın adaylığı tüm sert çıkışlarına rağmen ülkede kuşkuyla karşılanıyor. Ülkenin ikinci büyük partisi olan Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nin (RFKP) Başkanı Gennadi Zyüganov’un da içlerinde olduğu bir çok isim, Sobçak’ın aile geçmişini de refere ederek seçimlere “izinli” girdiğini ve genel olarak muhalefeti ciddiyetsiz, çapsız göstererek merkez oyların garanti altına alınmasına yardımcı olduğunu iddia ediyor. Sansasyonel geçmişinin yanı sıra Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu açıklaması ve Suriye’deki başarıları hafife alması gibi bir çok konunun Putin’in elini güçlendirildiği iddia ediliyor.

'NE OLACAĞINI GÖRECEĞİZ?'

Sobçak iddialara sert bir şekilde karşı çıkarken Putin ve hükümetin seçim yarışına katılmasını hoşgörüyle karşılanmasını kendisine yönelik bir oyun olarak tanımlıyor. “Beni öldüresiye kucaklıyorlar” diyerek durumu özetleyen Sobçak, muhalefette konumlanışından beri karşılaştığı zorlukları delil olarak gösteriyor. 2012’de muhalefetin önemli isimlerinden liberal Navalniy’in mitinglerinde boy göstermesinden sonra gelen ilk eleştirilere “benim kaybedecek şeylerim var ama buradayım” diye yanıt veren Sobçak’ın iki programı iptal edilmiş ve ana akımda kendisine eskisi kadar yer verilmemeye başlanmıştı. Gösteriler sırasında tutuklanan Sobçak daha sonra serbest bırakılmıştı. Sobçak seçim yarışında medyanın kendisinden kaçırıldığını ve toplantıları için kimsenin kendisine yer vermediğini iddia ediyor. Kırım eleştirilerinin kendisinin de tutuklanmasına neden olabileceğini iddia eden Sobçak “yaptığımın tehlikeli olduğunu biliyorum, siyasi mahkumlar hakkında konuşuyor, insan hakları ihlalleri konusunda iktidarı eleştiriyorum, ne olacağını göreceğiz” diyor.

Haberin Devamı

Geçmişine ilişkin eleştirilere “bunlar 15 sene önceydi, artık bir gazeteciyim” diyerek yanıt veren ve saldırılara aldırmadığını söyleyen Sobçak, şu anda muhalif Dojd TV’de siyasal bir program sunuyor.

Sobçak'ın renkli görültüsünün yanı sıra ailesinden gelen devlet ilişkilerini de kullandığı biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!