Ankara'da Rus elçiye, 'provokatif hareketlerden vazgeçin' mesajı

Güncelleme Tarihi:

Ankarada Rus elçiye, provokatif hareketlerden vazgeçin mesajı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2015 15:17

Rus savaş gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında gemideki bir askerin karadan havaya atılan bir füzeyi omzunda atış pozisyonunda taşıması üzerine Rusya'nın Ankara Büyükelçisi bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler Denizcilik-Havacılık-Hudutlar Genel Müdürü Burak Özügergin ile görüşen Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a, Rusya’nın “provokatif  hareketlerden vazgeçmesi gerektiği” mesajı verildi.

Rus savaş gemisinin, bir askerin omzunda füze ile Boğazlar’dan geçmesinin tahrik amaçlı olduğu ve bu tür hareketlerin sonlandırılması gerektiği vurgulandı. Görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

“TEKRARLANMAMALI” (DHA)
Yapılan görüşmede Karlov'a gerek Montrö Sözleşmesi'nin gerek uluslararası hukukun ruhuna ve lafzına uygun olmayan, geçişle doğrudan ilgisi bulunmayan hareketlerin tekrarlanmamasının önemle vurgulandığı belirtildi. Rusya tarafı da görüşmede dile getirilen hususları ilgili makamlara eksiksiz biçimde aktaracağını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüntülerle ilgili yaptığı yorumda, olayın bu süreçte meydana gelmesinin bir tesadüf olmadığını söylemişti.

Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları olduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, durdurulması gereken gemilerde de geçişler konusunda da o kuralların uygulandığını belirtip, Türkiye’nin Rus gemilerini durdurmadığına dikkat çekti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!