Rusya'dan Türkiye'ye şok suçlama

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan Türkiyeye şok suçlama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 13:30

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus savaş uçağının düşürüldüğü olayın "planlı bir provokasyon" gibi göründüğünü öne sürdü. Reuters'ın haberine göre, Türk Dışişleri Bakanlığı Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun önümüzdeki günlerde bir araya geleceğini açıkladı. Interfaks haber ajansı ise Lavrov'un Türk mevkidaşıyla buluşmak için mutabık kalmadığını öne sürdü. Ankara’dan Hürriyet’e konuşan kaynaklar “açıklamamızın arkasındayız” derken, gözler iki bakanın da katılacağı Belgrad’da yapılacak AGİT Dışişleri Bakanları toplantısına çevrildi.

Haberin Devamı

Reuters’ın haberine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Lavrov, “Umuyorum ki Rus jetinin düşürülmesi Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasının sağlanması için kullanılmaz” dedi.

Lavrov, “Az önce beni Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu aradı. Vurulan uçakta hayatını kaybeden pilot için başsağlığı diledi. Biz aslında dün daha üst düzey bir Türk yetkilisinin arayıp bize izahat vermesini bekliyorduk. Ancak geç olması hiç olmamasından iyidir. Çavuşoğlu dünkü olayın can kaybına yol açmasından üzüntü duyduğunu belirtmekle birlikte Türk savaş uçaklarının doğru davrandıklarının savunmasını da yapmaya çalıştı” dedi.

"SAVAŞ AÇMAYI PLANLAMIYORUZ"

AFP'ye göre Lavrov ayrıca, "Rusya'nın Türkiye'ye savaş açmayı planlamadığını ve Türk halkına yönelik yaklaşımının değişmediğini" söyledi.

Haberin Devamı

"Uçağın düşürülmesinin ardından Türkiye ile olan ilişkilerimizi ciddi bir şekilde gözden geçireceğiz" diyen Lavrov, "Rusya'nın herhangi bir Türk yetkiliyi ağırlama gibi bir planı yok" ifadesini kullandı.

Rus Bakan, "Teröristlerin Türkiye topraklarını kullandıkları sır değil" iddiasında bulundu.

"PLANLANMIŞ BİR DURUMDU"

Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesi planlanmış bir durumdu” iddiasında bulunan Lavrov, "Uçağı bilmeyerek düşürdüklerinden ciddi manada kuşkuluyuz. Çok planlı bir provokasyona benziyor” dedi.

Bu olayın Suriye konusundaki Viyana görüşmelerine etkisi olacağını belirten Lavrov, "Rusya BM Güvenlik Konseyi’nden teröristlerin nasıl finanse edildiği hakkındaki bilgileri incelemesini isteyecek” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı ayrıca, “Kürtlerin Suriye sürecine dahil olması konusunda Batı'da görüş birliği oluşması gerekiyor” dedi.

ÇAVUŞOĞLU, LAVROV İLE GÖRÜŞECEK Mİ

Reuters’ın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Çavuşoğlu’nun, Lavrov ile yaptığı görüşmede, düşürülen uçak hadisesine ilişkin bilgi verdiğini söyledi.

Bilgiç, “Görüşmede iki bakanın önümüzdeki günlerde bir araya gelmesi kararlaştırıldı” dedi.

Haberin Devamı

Bilgiç, “Görüşmede konuya ilişkin detayların diplomatik ve askeri kanallardan paylaşılması konusunda mutabakata varıldı” diye konuştu.

"LAVROV MUTABIK KALMADI"

Reuters daha sonra ise İnterfaks haber ajansını kaynak göstererek, "Lavrov, Çavuşoğlu'yla görüşmek için mutabık kalmadı" diye duyurdu.

Habere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Telefon görüşmesinde, Lavrov buluşma tekliflerinin hiçbirini uygun görmedi" dedi.

Associated Press’in haberine göre ise Lavrov, “önümüzdeki günlerde gerçekleşecek uluslararası organizasyonlarda buluşabileceklerini ancak planlı bir görüşme olmadığını” söyledi.

"AÇIKLAMANIN ARKASINDAYIZ"

Ancak Dışişleri'nin açıklamasından sadece dakikalar sonra, Moskova'dan yapılan 'karşı açıklama' nedeniyle gözler yeniden Ankara'ya döndü.

Haberin Devamı

Ankara'daki Dışişleri kaynakları, Hürriyet'e 'açıklamanın arkasındayız' bilgisini verdiler. Aynı kaynaklar Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesinde, iki bakanın bir araya gelmesi konusunun gündeme gelmesi ve bu konuda anlayış birliği konusunda ısrarlı.

GÖRÜŞME BELGRAD'DA MI OLACAK?

Edinilen bilgiye göre, iki bakanın Moskova ya da Ankara'da yapılacak bir görüşme üzerinde değil, her ikisinin de katılacağı bir uluslararası toplantıda görüşmeleri söz konusu oldu.

Bu çerçevede gözler de önümüzdeki günlerde iki bakanın da katılacağı Belgrad'da yapılacak AGİT Dışişleri Bakanları toplantısına çevrildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!