Rusya'dan portakal hamlesi mi geliyor?

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan portakal hamlesi mi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2017 13:06

İzvestiya gazetesi, Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan'dan oluşan Avrasya Ekonomik Birliği'nin (AEB) portakal, üzüm ve brüksel lahanası gibi ürünler için ithalat vergisi getirmeyi planladığını yazdı. Gazeteye göre planın gerçekleştirilmesi hâlinde bundan en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor.

Haberin Devamı

AEB'nin gündemine aldığı karar tasarısına göre, portakal, üzüm, Şam fıstığı ve hurma için yüzde 5 oranında gümrük vergisi getirilmesi planlanıyor. Brüksel lahanası için belirlenen vergi oranıysa yüzde 13.

Tasarıda ayrıca, portakal için verginin yanı sıra 'minimum fiyat' belirleneceği belirtiliyor. Tasarıyla ilgili kararın 27 Nisan'da alınması gerekiyor.

Rusya ve diğer AEB ülkeleri portakal ihracatçılarından ocaktan beri vergi almıyordu.

Sputnik'in İzvestiya'dan aktardığı haberde söz konusu ürünler için ithalat vergisi getirilmesinin hepsinden önce Türk üreticileri ilgilendirdiği belirtiliyor.

Rusya, Rus uçağını düşürülmesi sonrası Türkiye'den alınan narenciye ürünlerine yönelik yasağı Ekim 2016'da iptal etmişti. Yasağın kaldırılması ardından Türkiye yalnızca üç ay içerisinde Rusya'ya 47 milyon dolar değerinde portakal ihraç etmişti.

Haberin Devamı

Diğer taraftan İzvestiya'nın haberinde, gümrük vergisi getirilmesi planlanan ürünlerin alındığı diğer ülkeler olan İran, Mısır ve İsrail'le serbest ticaret bölgeleri oluşturulması için görüşmeler yapıldığı belirtildi. Fakat haberde, Türkiye'yle bir görüşme yapılıp yapılmadığına dair bir bilgi yer almadı. 

Rusyadan portakal hamlesi mi geliyor

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!