Rusya'dan Kamışlı’ya hava üssü

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan Kamışlı’ya hava üssü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2016 00:15

HÜRRİYET, Rusya’nın Esad rejimi ve terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin kontrolünde bulunan Kamışlı’daki faaliyetleriyle ilgili çok önemli ayrıntılara ulaştı. Ankara, Moskova yönetiminin Kamışlı'da askeri üs kuracağını düşünüyor. Amerikan Fox News'a konuşan ABD'li savunma yetkilileri de benzer görüşü paylaşıyor.

Haberin Devamı

Rusyadan Kamışlı’ya hava üssü

Hürriyet'in ulaştığı bu ayrıntılardan en önemlisi Rusya’nın Nusaybin’in hemen karşısındaki Kamışlı’da Türkiye’nin bölgedeki hareketliliğini çok yakından gözetleyecek şekilde bir askeri üs kurma çalışmalarına başlaması oldu.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, bir korgeneral başkanlığındaki Rus askeri heyeti altı gün önce, 16 Ocak’ta askeri bir uçakla Kamışlı’ya geldi. Rus heyete bazı PYD’lilerinin eşlik ettiği öğrenildi.Türk güvenlik birimlerinin elde ettiği bilgilere gör askeri teknik uzmanlardan oluşan Rus heyeti hem Kamışlı Havaalanı’nda hem de havaalanına yakın bölgelerde kapsamlı incelemelerde bulundu.

Haberin Devamı

ASKERİ İSTİHBARAT HEYETİ

Ankara, Kamışlı’ya Rus Korgeneral başkanlığında giden heyetin Rus Askeri İstihbarat Teşkilatı’nın (GRU) önemli isimlerinden oluştuğuna dair bilgilere sahip. GRU’nun Başkanı Igor Sergun 5 Ocak’ta Moskova’da yaşamını yitirmişti. Sergun’un sır ölümü, Suriye konusunda Putin’le ayrı düştüğü için öldürüldüğü iddialarına neden olmuştu.

YAKIN İZLEME

Ankara, Rusya’nın Kamışlı’da büyük bir askeri hava üssü kuracağını değerlendiriyor. Türk güvenlik birimlerinin ulaştığı bazı bilgiler Kamışlı’daki mevcut havaalanındaki pistin savaş uçakları ile  nakliye uçaklarının iniş ve kalkışına uygun hale getirileceği ve hangarlar kurulacağını gösteriyor. Bu durumda Rusya’nın Kamışlı’yı Türkiye’nin bölgedeki hareketliliğini çok daha yakından takip edecek şekilde radarlarla donatacağına kesin gözle bakılıyor.

ABD'Lİ YETKİLİLER DE AYNI GÖRÜŞTE
Amerikan Fox News televizyonuna konuşan ABD'li yetkililer de Rusya'nın, Türkiye sınırı yakınlarında Suriye'de yeni bir üs için hazırlıklara başladığı izlenimine sahip olduklarını açıkladı. Savunma yetkilileri, Rusya'nın Eylül ayında Esad rejiminin kalesi niteliğindeki Lazkiye'de yaptığına benzer olarak başka bir hava üssü kurabileceğini düşünüyor. Gizlilik kaydıyla Fox News’e konuşan bir yetkili, "Yeni bir Lazkiye süreciyle karşı karşıya kalabiliriz” dedi. Haberde bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiği belirtilen yetkili, "Bu Rusya'nın Türklerle dalaşmasının bir başka örneği” ifadesini kullandı. Öte yandan Fox News, Rusya'nın Kamışlı'daki havalimanına savaş jetleri dâhil herhangi bir hava aracını konuşlandırdığına dair bir belirti olmadığını belirtti. Ancak haberde, ABD'li yetkililerin bu durumun "an meselesi" olduğundan endişe ettiği de vurgulandı.

GİZLİ SERVİS (FSB) DE GELDİ

Türk güvenlik birimleri dün akşam saatlerinde Rusya Güvenlik Servisi’den (FSB) bir heyetin Kamışlı’da olduğunu belirledi. FSB heyetinin de hem PYD, hem de Kamışlı’daki Esad rejimi yetkilileriyle biraraya geldiği, havaalanı civarında incemelerde bulunduğu gözlendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!