Rusya'dan charter sefere Mısır rötarı

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan charter sefere Mısır rötarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2016 11:42

Rusya'dan charter sefere Mısır rötarı

Haberin Devamı

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - TÜRKİYE ile Rusya Federasyonu arasında Ramazan Bayramı öncesi başlayan karşılıklı görüşmelerde bayram döneminde başlaması beklenen charter seferleri güvenlik gerekçesiyle Rusya'nın istediği ek güvenlik önlemlerinin hazırlıkları ve denetimleri nedeniyle uzadı. Rusların istediği tüm uygulamalar havalimanlarında hazır hale getirildi ancak, bu kez de Mısır'da da aynı güvenlik önlemlerinin alınması ve eşzamanlı izinlerin verilmesi bekleniyor.
Türkiye'nin Almanya ile birlikte en önemli iki pazarından biri olan Rusya'dan 2014 yılında yaklaşık 4.5 milyon, 2015 yılında da Rusya'daki ekonomik kriz ve ambargolar nedeniyle 3.5 milyona yakın turist gelmişti. Bu rakamların 2014 yılında 3.5 milyonu, 2015 yılında yaklaşık 2.6 milyonu tatil için Antalya'yı tercih ederken, 25 Kasım'daki uçak düşürülmesi olayı sonrasında Rusya, birçok sektörde olduğu gibi turizmde de Türkiye'ye karşı çok ciddi yaptırımlar uygulamıştı. Turizmde uygulanan en önemli yaptırımlardan biri charter uçuş seferlerinin yasaklanması oldu.
Ramazan Bayramı'nın hemen öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya lideri Vladimir Putin'e gönderdiği mektubun ardından 2 ülke arasında karşılıklı heyetlerin görüşme ve ziyaretleriyle ilişkiler hızla yeniden eski günlerine dönmeye başladı. Bu süreçte en önemli adımlardan biri de geçen günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin'in St. Petersburg'daki görüşmesi oldu. Bu görüşmeden turizm dünyasının en çok merakla beklediği haberlerin başında charter seferi yasağının kaldırılması geliyordu. Ancak bu konuda bir açıklama yapılmadı.
EK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Charter yasağına gerekçe olarak Türkiye'deki terör saldırıları ve bombalı eylemleri gösteren Rus yetkililer, yasağın kaldırılması için charter seferlerin yapıldığı başta Antalya Havalimanı olmak üzere İstanbul, Bodrum, Dalaman gibi havalimanlarında ek güvenlik önlemleri talep etti. Talepler ise, bu havalimanlarındaki mevcut güvenlik önlemlerine ek olarak valizlerin en az yüzde 20'sinin yeniden EDP cihazından geçirilmesi ve puçağa biniş öncesi kapıda da yolcuların dedektörden geçirilmesi şeklinde oldu.
UYGULAMALAR İNCELENDİ
Rus yetkililerin istediği ek güvenlik tedbirlerine yönelik sözkonusu havalimanlarında gerekli hazırlıklar tamamlandı ve 3 kez Rus heyet tarafından bu uygulamalar yerinde incelendi. En son 2 hafta önce Rusya Federasyonu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sergey G. Obryvalin ile Ulaştırma Bakan Yardımcısı Nikolay Zakhryapin'in de aralarında bulunduğu heyet son incelemelerini yaptı. İncelemeler uygulamalı olarak da Rus heyete sunuldu ve heyet onay verdi. Rusların istediği tüm şartların yerine getirildiğini belirten turizm sektör temsilcileri, charter seferler için bir engel kalmadığına dikkati çekti.
EYLÜLDE BEKLENİYOR
Mısır'da da aynı sorunların yaşandığına dikkati çeken havalimanı yetkilileri, Rus hükümetinin Mısır'dan da aynı güvenlik önlemlerini talep ettiğini ve Mısır'ın da Ruslar'ın bu konuda çok önem verdiği bir partneri olduğunu, dolayısıyla charter izinlerinin her ülkeye de aynı anda verilmesinin planlanıyor olabileceğine işaret etti. Mısır'da gerekli önlemlerin alındığını ve kısa sürede tamamlanmasını umduklarını dile getiren yetkililer, Rusya ile charter seferlerin Eylül'ün ilk haftası yeniden başlamasını beklediklerini açıkladı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!