Rusya'da kadın ajan pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Rusyada kadın ajan pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2001 02:04

Ruslar: Vicdan Şanslı adlı bir Türk kadın ajanı 5 yıl önce yakaladık. Dönemin MİT Müsteşarı özel uçakla gelip, kadın ajanı geri götürdü.

Rus televizyonu birinci kanalı ORT, önceki gece yayınladığı ‘‘Doğudan Gelen Ajan’’ adlı belgeselde, Vicdan Şanslı adlı bir Türk kadın ajanın 1996 yılında Kafkaslar'daki Krasnodar kentinde yakalandığını ileri sürdü. Belgesele göre dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, gizlice Moskova'ya giderek Vicdan Şanslı'yı kurtarmak için pazarlık yaptı ve kadın ajanı alarak Türkiye'ye döndü.

Moskova yönetimi, Rusya topraklarında faaliyet gösteren Türk ajanlar iddiasını yeniden gündeme getiriyor. Eski adı KGB olan Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB'nin Başkanı Nikolay Patruşev, ülkenin Kafkaslar bölgesindeki ajanların çoğunun Türkiye'den gönderildiğini ileri sürerken, önceki gece Rus televizyonunda yayınlanan bir belgeselde de bir Türk kadın ajanla ilgili hikayeler ekrana getirildi.

Bütün eski Sovyet cumhuriyetlerinde izlenen Rusya televizyonu birinci kanalı ORT, salı gecesi yayınlanan ‘‘Doğudan Gelen Ajan’’ adlı belgeselde, 1996 yılında Kafkaslar'da Vicdan Şanslı adlı Türk kadın ajanın yakalandığını iddia etti. Belgesele göre dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, aynı yıl Moskova'ya giderek gizli görüşmelerde bulunduktan sonra Vicdan Şanslı'yı alıp Türkiye'ye döndü.

YELTSİN'İN SÖZCÜSÜ

Rusya eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in basın sözcüsü Sergey Medvedev tarafından hazırlanan 40 dakikalık belgesele göre Krasnodar'da yakalanan MİT ajanı Vicdan Şanslı, Aleksander İvonav adlı Rus ajanını MİT hesabına çalışması için ikna etmeye çalışıyordu. FSB tarafından gizli kamerayla çekilmiş randevu ve gizli belge alışverişi, arşiv görüntüleriyle ekrana getirildi.

MİT SÖZÜNDE DURMADI

Belgeselde, Türkiye ile Rusya arasında casusluk faaliyetleri konusunda bir centilmenlik anlaşmasına varıldığı, ancak MİT'in sözünde durmadığı da belirtildi ve şu sözlere yer verildi:

‘‘1996 yılında Vicdan Şanslı yakalandığında işlediği suçlar göz önüne alınarak ömrünün kalan büyük bir bölümünü cezaevinde geçirmesi gerekiyordu. Ancak aynı yıl dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, Moskova'ya gelerek yapılan gizli görüşmeler sonucunda Vicdan Şanslı'yı Türkiye'ye götürdü. FSB yakalanan ajanı gürültü koparmadan Türk istihbarat şefine teslim etme kararı alırken iki istihbarat örgütü arasında daha güvenilir centilmenlik anlaşması yapılacağını ümit ediyordu. Ancak sonraki yıllar MİT'in sözünü tutmadığını gösterdi. Rusya'nın güney bölgelerinde, Krasnodar, Soçi ve Novorosisk kentlerinde Türk istihbaratı için çalışan 17 ajan daha yakalandı.’’ Türk casuslar konulu belgeselin iki bölümden oluştuğu, filmin ikinci bölümünü oluşturan ‘‘Rus istihbaratı MİT'e nasıl karşı koyuyor’’ bölümünün de önümüzdeki günlerde yayınlanacağı belirtildi.

Daha önce de iki kişi suçlanmıştı

Rusya geçen nisan ayında da ‘‘Türk ajanlar yakalandı’’ haberleriyle çalkalanmış, ancak olay esrarengiz bir şekilde kapatılmıştı. Rus gizli servisi FSB'nin Nesrin Uslu ve Haki Mutludoğan adlı iki Türk casusunu Soçi'de yakaladığı şeklinde haberler Rus basınında yer aldıktan sonra Türk medyasına da yansımış, ancak sonunda Uslu ve Hakidoğan'ın tutuklandığı haberi asılsız çıkmıştı.

Soçi'deki bir turizm acentesinde tercümanlık yapan Nesrin Uslu, Rusya vizesi almak için Trabzon'daki Rus Konsolosluğu'na gidince, hakkındaki suçlamayı öğrenmişti. Vize verilmemesi üzerine olaydan haberdar olan Nesrin Uslu, ‘‘Ben aylardır Türkiye'deyim. Tutuklandığım doğru değil’’ diye açıklama yapmıştı.

O dönemde Soçi'de bulunan Haki Mutludoğan da Hürriyet Moskova Bürosu'yla telefonla temasa geçerek, hiçbir şeyden haberi olmadığını açıklamıştı. FSB'nin gazetelerde çıkan haberler üzerine kendisini çağırıp ifadesini aldığını belirten Mutludoğan, bu konuda daha fazla konuşmak istemediğini söylemişti. Gazetelere göre bu haberlerin kaynağı, Soçi'nin bağlı olduğu Stavropol'daki FSB Bölge Müdürlüğü'ydü. Ancak FSB böyle bir tutuklama olmadığını ileri sürüyordu. Basın ise olayı günlerce şişirmiş ve sözde ajanların 20 yıla kadar hapisle cezalandırılacaklarını ileri sürmüştü. Sonra da gazeteler iki Türk casusunun sınırdışı edildiklerini yazmışlardı.

MİT uçağıyla dönüş

Rus televizyonu birinci kanalı ORT'de önceki gece yayınlanan belgesele göre Türk kadın casus Vicdan Şanslı, yakalandıktan sonra Sönmez Köksal'ın pazarlığı sonucu serbest bırakıldı ve MİT uçağıyla Türkiye'ye döndü.

Ormanda pazarlık

Yeltsin'in basın danışmanının hazırladığı belgeselde, Vicdan Şanslı'nın Krasnodar'da yakalanmadan önce, Rus ajanlarla ormanda belge alışverişi yaparken çekilmiş gizli filmleri de kanıt olarak gösterildi.

Bizim için çalış

Doğudan Gelen Ajan adlı belgesele göre Türk kadın casus Vicdan Şanslı, bir Rus ajanı Türkiye lehine casusluk yapması için ikna etmeye de çabalıyordu. Belgeselde Rus casusun görüntülerine de yer verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!